Πανάρχαιο ελληνικό ρόφημα ενισχύει ανοσοποιητικό - Δες όλα τα οφέλη του

Πανάρχαιο ελληνικό ρόφημα ενισχύει ανοσοποιητικό - Δες όλα τα οφέλη του

Αυτό το πανάρχαιο ελληνικό τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα στην Ελλάδα. Είναι ένα πολυετές φυτό που φύεται σε υψόμετρο 800-2.000 μέτρων, σε βραχώδεις και άγριες περιοχές.

Το τσάι αυτό έχει μια μακρά ιστορία στην Ελλάδα, και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι ένα υγιεινό και νόστιμο ρόφημα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία καθώς και μια εξαιρετική επιλογή για να απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες της ελληνικής φύσης.

Τσάι του βουνού: όλα τα οφέλη

Η επιστημονική του ονομασία είναι Σιδερίτης και έχουν καταγραφεί πάνω από 100 διαφορετικά είδη, εκ των οποίων τα 17 φυτρώνουν αποκλειστικά στην Ελλάδα: Σιδηρίτης η διάτρητη στο Άγιο Όρος (Sideritis perfoliata), Σιδηρίτης η λαθραία στον Ταΰγετο (Sideritis clandestina), Σιδηρίτης η συριακή στη Κρήτη (Sideritis syriaca), Σιδηρίτης η σκαρδική στον Όλυμπο (Sideritis scardica), Σιδηρίτης η ευβοϊκή στην Εύβοια (Sideritis euboea) κοκ. Όλα τα είδη είναι ανθεκτικά στον καύσωνα και στην ξηρασία και φυτρώνουν ανάμεσα στα βράχια.

Το τσάι του βουνού έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες, έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Περιέχει ένα πολύτιμο φλαβονοειδή, κατεχίνες, μονοτερπενια, διτερπενια, τριτερπενικά οξέα, στερόλες, αιθέρια έλαια, κουρκουμίνη και καρυοφυλλίνη. Μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού του βουνού περιλαμβάνουν:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το τσάι του βουνού είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το ενισχύουν ακόμη περισσότερο.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το τσάι του βουνού έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι φυσικές ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες του τσαγιού του βουνού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα μπορούν να:

  • μπλοκάρουν την παραγωγή κυτοκινών, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που συμβάλλουν στη φλεγμονή.
  • μειώσουν τη δραστηριότητα των ενζύμων που εμπλέκονται στη φλεγμονή.
  • προστατεύσουν τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν στη φλεγμονή.

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το τσάι του βουνού έχει αντιφλεγμονώδη δράση σε διάφορα μοντέλα φλεγμονής, όπως η φλεγμονή των αρθρώσεων, η φλεγμονή του εντέρου και η φλεγμονή του δέρματος. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι το τσάι του βουνού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της φλεγμονής, όπως ο πόνος και η φλεγμονή των αρθρώσεων.

Βοηθά στην καταπολέμηση της διάρροιας

Είναι στυπτικό, δηλαδή βοηθά στην συστολή των μυών του εντέρου και στη μείωση της παραγωγής υγρών. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν διάρροια και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, μειώνουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη διάρροια.

Αναλύσεις από ερευνητές έδειξαν ότι περιέχει πολλά αιθέρια έλαια με αντιμικροβιακή επίδραση (έναντι κυρίως Gram+ μικροβίων αλλά και έναντι συγκεκριμένης σειράς του μύκητα Candida Albicans), ενώ το τσάι της Εύβοιας εμφάνισε δραστικότητα έναντι συγκεκριμένων μικροβίων, ανάλογη των αντιβιοτικών αμπικιλλίνη και αμικασίνη.

Βοηθά στην πέψη

Το τσάι του βουνού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση των αερίων. Είναι χωνευτικό, δηλαδή βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών ενώ έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων του εντέρου από βλάβες.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Είναι διουρητικό, δηλαδή βοηθά στην αποβολή του νερού από το σώμα, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία.

Βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης
Το ρόφημά του συμβάλλει στην αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος, ενώ ο συνδυασμός του με μέλι μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό.

Πώς να φτιάξετε το τσάι του βουνού

Για να φτιάξετε τσάι του βουνού, θα χρειαστείτε:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο τσάι του βουνού
  • 250 ml βραστό νερό

Βάλτε το τσάι του βουνού σε ένα φλιτζάνι και ρίξτε το βραστό νερό. Αφήστε το για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε το.

Πώς να το καταναλώσετε

Το τσάι του βουνού μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όλες τις εποχές.

Πού να το βρείτε: Το τσάι του βουνού μπορεί να βρεθεί σε πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε ορισμένα σούπερ μάρκετ. Μπορείτε επίσης να το αγοράσετε online.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα