9 συμβουλές για να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας

9 συμβουλές για να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας

Το να διορθώσετε τη στάση του σώματός σας με την πάροδο του χρόνου με απλές συνήθειες είναι ξεκούραστο και αποτελεσματικό.
Η καλή στάση του σώματος είναι σαν μια υπερδύναμη. Μπορεί να αυξήσει την ενέργειά μας, να μειώσει την καταπόνηση των μυών και των αρθρώσεών μας, να βελτιώσει την πέψη μας, να ανεβάσει τη διάθεσή μας και να μας κάνει να δείχνουμε πιο επιβλητικοί και αγαλματένιοι.

Ακολουθούν συμβουλές απλές και εύκολες

Μην είσαι καμπούρης

Το να καμπουριάζετε αυξάνει την καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης. Αυτό επιβαρύνει τα οστά, τους μύες και τις αρθρώσεις που χρειάζεστε για να κρατήσετε τη σπονδυλική σας στήλη στη θέση της. Αλλά η κακή στάση του σώματος δεν είναι μόνο κακή για την πλάτη σας. Η συνεχής καμπούρα συνθλίβει τα εσωτερικά σας όργανα και δυσκολεύει τη λειτουργία των πνευμόνων και των εντέρων σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα δυσχεράνει την πέψη της τροφής ή τη λήψη αρκετού αέρα όταν αναπνέετε.

Ίσιωσε το κεφάλι σου

Ένας πολύ καλός τρόπος για να προλάβετε τα προβλήματα στάσης του σώματος; Να στέκεστε όρθιοι. Θα αισθάνεστε καλύτερα και θα δείχνετε καλύτερα - ακόμα και πιο αδύνατοι. Προσποιηθείτε ότι στέκεστε σε έναν τοίχο για να μετρήσετε το ύψος σας. Κρατήστε το κεφάλι σας ίσιο και βάλτε το πηγούνι σας. Τα αυτιά σας θα πρέπει να βρίσκονται πάνω από τη μέση των ώμων σας. Σταθείτε με τους ώμους σας πίσω, τα γόνατα ίσια και την κοιλιά σας μέσα. Μην αφήνετε τα οπίσθια ή τους γοφούς σας να εξέχουν. Ευθυγραμμίστε το κεφάλι σας έτσι ώστε να νιώθετε ότι το κεφάλι σας απλώνεται προς τον ουρανό.

Μην καμπουριάζετε στο γραφείο σας

Είναι άνετο να καμπουριάζετε - ίσως ακόμη και να γέρνετε προς τα πίσω και να περιστρέφεστε λίγο. Αλλά είναι ένα απαγορευτικό για τη στάση του σώματος. Δοκιμάστε αυτό: Καθίστε τελείως πίσω στην καρέκλα σας. Τοποθετήστε μια μικρή, τυλιγμένη πετσέτα ή ένα οσφυϊκό μαξιλάρι πίσω από τη μέση της πλάτης σας για να προστατέψετε τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης. Λυγίστε τα γόνατά σας σε ορθή γωνία και κρατήστε τα στο ίδιο ύψος ή λίγο ψηλότερα από τους γοφούς σας. Τοποθετήστε τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα.

Προσοχή στον «Λαιμό του κειμένου»

Στο smartphone σας όλη μέρα; Αφιερώστε ένα λεπτό για να τεντώσετε τον αυχένα σας. Όταν γέρνετε το κεφάλι σας προς τα κάτω για να ελέγξετε τα μηνύματα, καταπονείται πραγματικά η σπονδυλική σας στήλη. Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας - ή ενός έτους - αυτό μπορεί να αθροιστεί. Για καλύτερη θέαση, σηκώστε το τηλέφωνο ψηλά και κουνήστε τα μάτια σας, όχι το κεφάλι σας.

Μην κάθεσαι χαμηλά

Σίγουρα, είναι δροσερό και άνετο να ξαπλώνετε κατά τη διάρκεια μιας μακράς διαδρομής. Αλλά δεν είναι καλό για τη στάση του σώματός σας. Αντ' αυτού, σκεφτείτε να κάθεστε πιο όρθιοι. Προσπαθήστε να μην κλειδώνετε τα πόδια σας. Λυγίστε ελαφρά τα γόνατά σας. Θα πρέπει να βρίσκονται στο ύψος των γοφών ή λίγο πιο πάνω. Μην ξεχάσετε να βάλετε ένα μαξιλάρι ή μια τυλιγμένη πετσέτα πίσω σας για στήριξη.

Κρατήστε τα τακούνια για μια μεγάλη βραδινή έξοδο

Οι γόβες στιλέτο σπρώχνουν τη βάση της σπονδυλικής σας στήλης προς τα εμπρός, γεγονός που υπερ-καμπυλώνει την πλάτη σας. Αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ευθυγραμμίζεται η σπονδυλική σας στήλη και να ασκήσει πίεση στα νεύρα, γεγονός που προκαλεί πόνο στην πλάτη. Τα ψηλά παπούτσια βάζουν επίσης περισσότερο βάρος στα γόνατά σας. Επιλέξτε ένα χαμηλότερο, χοντρό τακούνι για καθημερινή χρήση.

Ο χαλαρός ύπνος με το σωστό τρόπο

Η ώρα του μεσημεριανού ύπνου δεν είναι δικαιολογία για να χαλαρώσετε. Προσπεράστε το μαλακό, κρεμασμένο στρώμα. Επιλέξτε ένα σταθερό που βοηθάει να διατηρήσετε το φυσικό σχήμα της σπονδυλικής σας στήλης. Κοιμάστε στο πλάι; Λυγίστε ελαφρά τα γόνατά σας, αλλά μην τα αγκαλιάζετε. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με τη σπονδυλική σας στήλη. Οι κοιμώμενοι με την πλάτη θα πρέπει να ξεφορτωθούν το χοντρό μαξιλάρι και να προτιμήσουν ένα μικρό κάτω από τον αυχένα.

Άσκηση και τόνωση των κοιλιακών σας

Τα πολλά κιλά γύρω από την κοιλιά σας ασκούν πρόσθετη πίεση στην πλάτη σας. Χρειάζεστε δυνατούς μυς για να στηρίξετε τη σπονδυλική σας στήλη. Ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα προπόνησης θα διατηρήσει το σώμα και τη σπονδυλική σας στήλη σε άριστη κατάσταση. Και αυτό είναι σημαντικό. Δοκιμάστε ασκήσεις χωρίς επιπτώσεις, όπως το tai chi.

Ελέγξτε για προβλήματα

Πιθανότατα γνωρίζετε αν καμπουριάζετε ή όχι. Αν δεν είστε σίγουροι, να ένας γρήγορος τρόπος για να το καταλάβετε. Τοποθετήστε το πίσω μέρος του κεφαλιού σας σε έναν τοίχο. Μετακινήστε τα πόδια σας 15 εκατοστά μακριά από το σοβατεπί. Τα οπίσθια θα πρέπει να ακουμπάνε στον τοίχο. Το κάτω μέρος της πλάτης σας και ο αυχένας σας θα πρέπει να απέχουν περίπου 2 ίντσες από αυτόν. Αν όχι, μιλήστε με το γιατρό σας για τρόπους βελτίωσης της στάσης του σώματός σας.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα