Γιατρός προειδοποιεί: Προσοχή στο περίεργο σημάδι του καρκίνου σε πόδια και χέρια

Γιατρός προειδοποιεί: Προσοχή στο περίεργο σημάδι του καρκίνου σε πόδια και χέρια

Ακόμα και στα πολύ αρχικά του στάδια, ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στο σώμα, κάτι που γίνεται ακόμα πιο εμφανές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η θερμοκρασία πέφτει.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το το «Healthstat.gr», τα συμπτώματα του καρκίνου συχνά γίνονται πιο έντονα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η βρετανίδα γιατρός, δρ. Ντέμπορα Λι, στην εφημερίδα «Express», τα άτομα με καρκίνο συχνά έχουν αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, η οποία μπορεί να γίνει αισθητή στα άκρα τους.

«Σε έναν υγιή άνθρωπο, οι αυτορρυθμιστικοί μηχανισμοί διατηρούν το σώμα σε μια θερμοκρασία ανάμεσα στους 36,5 και 37 βαθμούς Κελσίου. Αλλά η λειτουργία αυτή βασίζεται στην αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων των κυττάρων, τα οποία παράγουν ενέργεια. Όταν, όμως, έχουμε καρκινικά κύτταρα, η παραγωγή ενέργειας από τα μιτοχόνδρια έρχεται αντιμέτωπη με παρεμβολές», εξηγεί η γιατρός.
Όπως αναφέρει η ίδια, οι παρεμβολές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη θερμοκρασία του σώματος και κυρίως στα άκρα (χέρια, πόδια).

«Χωρίς τους σωστούς μηχανισμούς που διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, οι άνθρωποι με καρκίνο συχνά έχουν παγωμένα δάχτυλα, χέρια και πόδια, ενώ οι υπόλοιποι άνθρωποι που βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο αισθάνονται μια χαρά», πρόσθεσε η δρ. Λι.

Στο σημείο αυτό πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι τα παγωμένα άκρα δε ταυτίζονται απαραίτητα και αποκλειστικά με τον καρκίνο. Εάν αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο σύμπτωμα, μια πιο συχνή αιτία είναι το σύνδρομο Raynaud, μια κατάσταση στην οποία τα έντονα συναισθήματα ή οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν σπασμούς στα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζουν τη ροή του αίματος στα άκρα. Το εν λόγω σύνδρομο δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τη ζωή και την γενική υγεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ασθενών, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις συγκαταλέγεται στα διαγνωστικά κριτήρια ορισμένων αυτοάνοσων ρευματολογικών νόσων.

Παρόλα αυτά, εάν υποφέρετε από παγωμένα άκρα, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος θα σας εξετάσει και θα σας καθοδηγήσει σχετικά.

Τα πιο συχνά συμπτώματα του καρκίνου

Σύμφωνα με το American Cancer Society, είναι καλό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν παρατηρήσετε ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Εξάντληση ή ακραία κόπωση που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση
 • Απώλεια ή αύξηση βάρους κατά 10 κιλά ή περισσότερο χωρίς γνωστό αίτιο
 • Προβλήματα με τη διατροφή (απώλεια όρεξης, δυσκολία στην κατάποση, πόνος στην κοιλιά, ναυτία και εμετός)
 • Πρηξίματα ή όγκοι οπουδήποτε στο σώμα
 • Πόνος, ειδικά νέος ή χωρίς γνωστή αιτία, που δεν εξαφανίζεται ή χειροτερεύει
 • Νέο σημάδι ή αλλαγή σε ένα σημάδι, ένα έλκος που δεν θεραπεύεται, ή κίτρινος χρωματισμός στο δέρμα ή τα μάτια (ικτερία)
 • Βήχας ή αφωνία που δεν εξαφανίζεται
 • Ασυνήθιστη αιμορραγία ή μώλωπες χωρίς γνωστή αιτία
 • Αλλαγή στην αφόδευση (διάρροια που δεν εξαφανίζεται ή αλλαγή στην εμφάνιση των κοπράνων)
 • Αλλαγές ούρηση (πόνος κατά την ούρηση, αίμα στην ούρηση ή ανάγκη να ουρήσετε περισσότερο ή λιγότερο συχνά)
 • Πυρετός ή ιδρώτας κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Πονοκέφαλοι
 • Προβλήματα όρασης ή ακοής
 • Αλλαγές στο στόμα (έλκη, αιμορραγία, πόνος ή μούδιασμα).

Καθώς αυτά δεν είναι τα μόνα δυνητικά συμπτώματα καρκίνου, είναι σημαντικό να αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη λειτουργία του σώματός σας, ή στον τρόπο που νιώθετε, ιδίως εάν οι αλλαγές αυτές έχουν μεγάλη διάρκεια ή επιδεινώνονται.

Παράλληλα, η ύπαρξη των παραπάνω συμπτωμάτων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο, καθώς πολλά εξ’ αυτών μπορούν να οφείλονται σε διάφορες παθήσεις ή τραυματισμούς.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα