Βρώμη: Γιατί να την εντάξετε στη διατροφή σας

Βρώμη: Γιατί να την εντάξετε στη διατροφή σας

Η βρώμη εμπεριέχει έναν εξαιρετικό συνδυασμό θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Γι’ αυτό, ένα πρωινό με νιφάδες ή πλιγούρι βρώμης συχνά αποκαλείται ως «το πρωινό των πρωταθλητών».

Πώς ακριβώς λοιπόν μας ωφελεί;

Τα καλά της βρώμης για την υγεία μας
Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης
Χάρη στην παρουσία ενός συγκεκριμένου τύπου φυτικών ινών που περιέχει, η βρώμη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης, σύμφωνα με μεγάλη ανασκόπηση 28 δοκιμών, χωρίς να επηρεάσει τα επίπεδα της «καλής» (HDL χοληστερόλη).

Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωσή της θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, που είναι και οι δύο κύριοι παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Σύμμαχος» στην απώλεια βάρους
Κάθε μερίδα βρώμης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε θερμίδες. Ως εκ τούτου και σύμφωνα με μελέτες, η τακτική κατανάλωσή της ωφελεί την απώλεια βάρους.

Για παράδειγμα, παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients» διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 50 έως 100 γραμμαρίων βρώμης ημερησίως οδήγησε σε σημαντική απώλεια βάρους τους συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 σε διάστημα ενός έτους. Ομοίως, άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωσή της οδηγεί σε πληρότητα και μείωση της όρεξης σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι ένα έτοιμο προς κατανάλωση δημητριακό πρωινού.

Μπορεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Σειρά μελετών έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης βρώμης και του καλύτερου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα, συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο «Nutrients» έφερε στο φως στοιχεία ότι η πρόσληψη βρώμης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Εκτός από την παροχή μιας ποικιλίας σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, η βρώμη διαθέτει επίσης καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών για προστασία από βλάβη των κυττάρων και ποικίλες ασθένειες.

Σύμφωνα με μελέτες, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών χρόνιων παθήσεων (καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης).

Ωφέλιμη και για το πεπτικό σύστημα
Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με παλαιότερη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο «World Journal of Gastroenterology», η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική κατά της δυσκοιλιότητας.

Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να μας προστατεύσουν και από άλλα πεπτικά προβλήματα και να αποδειχθούν ευεργετικές για παθήσεις, όπως το έλκος στομάχου και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Τι πρέπει να προσέχουμε

  • Τα επεξεργασμένα προϊόντα με βάση τη βρώμη με πρόσθετα αρώματα και γλυκαντικά μπορεί να μην έχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία με την κανονική βρώμη. Ιδανικά, επιλέξτε «σκέτη» βρώμη και δοκιμάστε να προσθέσετε φρέσκα φρούτα, κανέλα και μέλι.
  • Η απότομη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα. Για αυτόν τον λόγο, είναι προτιμότερο να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψή της και να πίνετε παράλληλα αρκετό νεράκι.

vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα