Καύσωνας: Πόσο νερό πρέπει να πίνεις

Καύσωνας: Πόσο νερό πρέπει να πίνεις

Ο καύσωνας Κλέων είναι εδώ και η καλή ενυδάτωση είναι το καλύτερο όπλο εναντίον των υψηλών θερμοκρασιών. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες απαιτούν τη λήψη απαραίτητων μέτρων προστασίας και ανάμεσα στα απαραίτητα μέτρα, είναι και η κατανάλωση της σωστής ποσότητας νερού, ειδικά από τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ή ζάλη, κάτι που αργότερα μπορεί να οδηγήσει σε άλλα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η θερμοπληξία. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι, όμως, πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Πέρα από την αποφυγή ροφημάτων με ζάχαρη ή καφεΐνη, τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή σε δροσερά μέρη, την κατανάλωση ελαφρών γευμάτων και φυσικά την αποφυγή της έκθεσης στον καυτό ήλιο, το νερό πρέπει να είναι πάντα μαζί σου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεις σε περιόδους ακραίων θερμοκρασιών ποικίλλει ανάλογα με το άτομο. Για παράδειγμα, η επαρκής ποσότητα για τους ενήλικες άνδρες, σύμφωνα με τις συστάσεις, είναι τουλάχιστον 2,5 λίτρα την ημέρα. Ανάλογα με το βάρος, διαφέρει και η ακριβής ποσότητα νερού που θα πρέπει να καταναλώνεται, επομένως για μωρά και παιδιά η σύσταση είναι μικρότερη.

Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες επίσης πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να παραμένουν πάντα ενυδατωμένες. Συνιστάται μάλιστα να αυξάνουν την ποσότητα κατανάλωσης πάνω από το όριο που θεωρείται ότι πρέπει να πίνουν οι ενήλικες. Είναι σημαντικό να ξέρεις πάντως, πως η κατανάλωση πολύ υψηλών ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει απώλειες νατρίου και καλίου.

Γενικά, υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν, ότι η ήπια αφυδάτωση (1-3% του σωματικού βάρους) που προκαλείται από την άσκηση ή την θερμότητα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχεις κατά νου, ότι μόλις το 1% του σωματικού βάρους είναι στην πραγματικότητα ένα αρκετά σημαντικό ποσό. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν είσαι συνέχεια σε εφίδρωση, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης ή σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτή η ήπια αφυδάτωση μπορεί επίσης, να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική απόδοση, οδηγώντας σε μειωμένη αντοχή.

Ανεξαρτήτως εποχής, η πεποίθηση ότι πρέπει να πίνεις 8 ψηλά ποτήρια νερό την ημέρα, είναι ένας μύθος. Αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι αρκετά υγρά, για να αντικαταστήσεις αυτά που χάνεις κάθε μέρα, από τον ιδρώτα, τα ούρα, την αναπνοή, και από άλλες σωματικές εκκρίσεις. Αυτό είναι περίπου 8 έως 10 ποτήρια νερό. Όμως, πρέπει να ξέρεις ότι, το νερό δεν είναι το μόνο πράγμα που συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών, άλλα και τα ποτά και τα τρόφιμα μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση.

πηγή: jenny.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα