Άνδρας ψήλωσε σχεδόν μισό μέτρο μετά την αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλό του

Άνδρας ψήλωσε σχεδόν μισό μέτρο μετά την αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλό του

Ένας άνδρας από την Αγγλία είχε καθυστερημένη σωματική ανάπτυξη έως την ημέρα που έπαθε επιληπτική κρίση, την ώρα που έπαιζε βιντεοπαιχνίδι. Η αιτία της ήταν ένας όγκος εγκεφάλου, η αφαίρεση του οποίου άλλαξε για πάντα τη ζωή του.

Ο Jamie Connolly είναι σήμερα 35 ετών και με ύψος 1,70. Μέχρι τα 16 του χρόνια πίστευε ότι έχει αργή σωματική ανάπτυξη, αφού είχε ύψος μόλις 1,23. Στην πραγματικότητα, όμως, αιτία ήταν ο όγκος στον εγκέφαλό του, την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε μία μαγνητική τομογραφία.

Ο νεαρός άνδρας, που σήμερα εργάζεται στην ψυχική Υγεία, ψήλωσε 45 εκατοστά μέσα σε λίγους μήνες από την αρχική εγχείρηση που έκανε το 2004. Την επόμενη δεκαετία χειρουργήθηκε άλλες τρεις φορές και ψήλωσε λίγο ακόμα.

Ο όγκος δεν έχει αφαιρεθεί εντελώς από τον εγκέφαλό του. Είναι ένα αστροκύττωμα χαμηλής κακοήθειας, που αναπτύσσεται πολύ-πολύ αργά. Γι’ αυτό τον παρακολουθεί συχνά με εξετάσεις.

Η περίπτωσή του δημοσιοποιήθηκε με αφορμή τον Μήνα Ευαισθητοποίησης για τους Όγκους του Εγκεφάλου. Ο Μήνας αυτός εορτάζεται κάθε Μάρτιο στην Βρετανία. Την σχετική ενημερωτική εκστρατεία εκπονεί ο οργανισμός Brain Tumour Research.

«Είμαι τυχερός που είναι χαμηλής κακοήθειας»
«Πάντοτε ήμουν ο πιο μικροκαμωμένος στην τάξη μου, αλλά πίστευα πως απλώς έχω αργή ανάπτυξη. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι αιτία ήταν ένας όγκος στο κεφάλι μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Connolly. «Αργότερα έμαθα ότι ο όγκος αναπτυσσόταν σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την ανάπτυξη του σώματος».

Όπως εξήγησε, το αστροκύττωμά του δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθεί εντελώς, διότι υπάρχει κίνδυνος να μείνει παράλυτος. Χρειάζεται όμως εντατική παρακολούθηση, διότι δεν παύει να είναι ένας – έστω και βραδέως εξελισσόμενος – κακοήθης όγκος.

«Είμαι τυχερός που είναι χαμηλής κακοήθειας», είπε ο κ. Connolly. «Γι’ αυτό, όσο θα έχω τις δυνάμεις μου, θα βγαίνω και θα μιλάω γι’ αυτόν, ώστε να αυξηθεί η ενημέρωση του κοινού».

Τα αστροκυττώματα χαμηλής κακοήθειας είναι πρωτοπαθείς όγκοι εγκεφάλου, δηλαδή όγκοι οι οποίοι προέρχονται από τα ίδια τα κύτταρα του εγκεφάλου και όχι ως μεταστάσεις από κάποιο άλλο σημείο του σώματος.

iatropedia.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα