Έχετε νεύρα όταν πεινάτε; Δείτε τι σημαίνει!

Έχετε νεύρα όταν πεινάτε; Δείτε τι σημαίνει!

Μπορεί η λαχτάρα μας για φαγητό να επηρεάσει την ψυχολογία μας; Η εμπειρία των παικτών από τα ριάλιτι επιβίωσης θα μας οδηγούσαν να απαντήσουμε καταφατικά, φαίνεται όμως πως το επιβεβαιώνουν και τα πειράματα των επιστημόνων. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, το αίσθημα της πείνας μπορεί πραγματικά να μας γεμίσει με συναισθήματα θυμού, αυξάνοντας την ευερεθιστότητα.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι και η πρώτη που επιχειρεί να διερευνήσει αυτή τη συσχέτιση της πείνας με τον θυμό στην καθημερινή μας ζωή. Με επικεφαλής ακαδημαϊκούς από το Anglia Ruskin University (ARU) στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Karl Landsteiner University of Health Sciences στην Αυστρία, διαπιστώθηκε επίσης ότι όταν είμαστε πεινασμένοι, μειώνονται και τα επίπεδα της ευχαρίστησης.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 64 Ευρωπαίους ενήλικες, οι οποίοι κατέγραφαν τα επίπεδα της πείνας σε συνδυασμό με διάφορες μετρήσεις της συναισθηματικής τους ευημερίας για 21 ημέρες. Με τη βοήθεια μιας εφαρμογής για smartphones, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν αυτά τα στοιχεία πέντε φορές την ημέρα, επιτρέποντας τη συλλογή δεδομένων υπό κανονικές συνθήκες, όπως στο χώρο εργασίας τους και στο σπίτι.

Όπως αποκάλυψαν τα αποτελέσματα, οι επιδράσεις του αισθήματος της πείνας στα εκρηκτικά συναισθήματα, όπως του θυμού και της ευερεθιστότητας, αλλά και του αισθήματος της ευχαρίστησης ήταν καθοριστικές.

Ειδικότερα, η πείνα συσχετίστηκε με το 37% της διακύμανσης της ευερεθιστότητας, με το 34% της διακύμανσης του θυμού και με το 38% της διακύμανσης της ευχαρίστησης που κατέγραψαν οι συμμετέχοντες. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα αρνητικά συναισθήματα -ερεθιστικότητα, θυμός και δυσφορία- προκαλούνται τόσο από τις καθημερινές διακυμάνσεις της πείνας, όσο και από υπολειπόμενα επίπεδα πείνας που μετρήθηκαν από τους μέσους όρους της περιόδου των τριών εβδομάδων.

«Γνωρίζουμε ότι το να πεινάμε μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας, αλλά παραδόξως λίγες επιστημονικές έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης» επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Viren Swami, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU).

«Παρόλο που η μελέτη μας δεν παρουσιάζει τρόπους για τον μετριασμό των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλούνται από την πείνα, η έρευνα αποδεικνύει ότι η ικανότητα να ονομάζουμε ένα συναίσθημα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να το ρυθμίσουν, όπως για παράδειγμα αναγνωρίζοντας ότι νιώθουμε θυμωμένοι απλώς επειδή πεινάμε. Επομένως, η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του ότι είμαστε εκνευρισμένοι επειδή πεινάμε, θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα η πείνα να οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές» συμπληρώνει.

Τέλος, στα πλεονεκτήματα της μεθόδου διερεύνησης που ακολουθήθηκε, ο δρ Stefan Stieger, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Karl Landsteiner των Επιστημών Υγείας, ανέφερε ότι «αν και αυτή η προσέγγιση εκτός εργαστηρίου απαιτεί μεγάλη προσπάθεια -όχι μόνο για τους συμμετέχοντες αλλά και για τους ερευνητές κατά το σχεδιασμό τέτοιων μελετών- τα αποτελέσματα παρέχουν υψηλό βαθμό γενίκευσης σε σύγκριση με τις εργαστηριακές μελέτες. Έτσι, μας δίνεται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς οι άνθρωποι βιώνουν τις συναισθηματικές συνέπειες της πείνας στην καθημερινή τους ζωή».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα