Ο σιωπηλός καρκίνος που σημειώνει αύξηση στους 50ρηδες

Ένας «σιωπηλός δολοφόνος» τείνει να θεωρείται πλέον ο καρκίνος του οισοφάγου, η εμφάνιση του οποίου φαίνεται να ενισχύεται, ιδιαίτερα μεταξύ των Αμερικανών μέσης ηλικίας, όπως αποκάλυψαν νέα στοιχεία.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου συχνά περνούν απαρατήρητα, έως ότου ο καρκίνος έχει πλέον προχωρήσει πολύ. Γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου θεωρείται από τους πιο «ύπουλους»

Ενδεικτικά, οι πιο πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι το ποσοστό αυτού του καρκίνου σχεδόν διπλασιάστηκε στα άτομα ηλικίας 45 έως 64 ετών, ενώ η επικράτηση του οισοφάγου Barrett, μιας προκαρκινικής κατάστασης, σημείωσε άνοδο περίπου 50% στην ίδια ηλικιακή ομάδα το χρονικό διάστημα μεταξύ 2012 και 2019.

Ο ακριβής λόγος για την αύξηση του καρκίνου του οισοφάγου στους νεότερους δεν έχει γίνει πλήρως γνωστός. Ωστόσο, τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, η ανθυγιεινή διατροφή και η χρόνια καούρα ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι πιθανοί παράγοντες, εξηγεί ο εισηγητής της μελέτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής και Επικεφαλής Ενδοσκόπησης στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Δρ. Bashar Qumseya.

Η χρόνια καούρα οδηγεί ...

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα