Πώς το στρες οδηγεί σε υπερκόπωση. Η κόπωση και οι διαφορές με την υπερκόπωση

Πώς το στρες οδηγεί σε υπερκόπωση. Η κόπωση και οι διαφορές με την υπερκόπωση

Η τραγουδίστρια και μουσικός, Σάννυ Μπαλτζή και ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σμυρνής, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, για την κόπωση, τις διαφορές με την υπερκόπωση και τους τρόπους διαχείρησης αυτών των καταστάσεων.
Κάποιες φορές τυχαίνει να ξυπνάμε κουρασμένοι, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος για αυτό. Υπάρχει η κούραση μετά από σωματική ή ψυχολογική καταπόνηση, αλλά υπάρχει και η κούραση χωρίς αιτία.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι βασανίζονται από αυτή την αδικαιολόγητη κόπωση και δεν είναι τυχαίο ότι η αναζήτηση στο διαδίκτυο με τα κριτήρια «γιατί είμαι πάντα κουρασμένος» έχει αυξηθεί κατά 500%!

«Πολύ συχνά εκτιμώ και υπερεκτιμώ τον χρόνο μου. Μετά από σωματική και νοητική κόπωση μπήκα στο νοσοκομείο. Από την υπερένταση δεν μπορούσα να κοιμηθώ, αυτό μου προκαλούσε στρες, με αποτέλεσμα να είμαι κλινήρης και σε κάποια φάση δεν μπορούσα ούτε να περπατήσω. Μετά από αυτό, έπαθα πνευμονία και μπήκα στο νοσοκομείο», δήλωσε η Σάννυ Μπαλτζή.

«Ένιωθα ότι έχω έλλειψη συγκέντρωσης και αυτό ειναι σημαντικό στη δουλειά μου», συμπλήρωσε.

«Η απλή κόπωση είναι αυτό που αισθανόμαστε ότι περνούν οι μέρες και δεν ξεκουραζόμαστε. Όταν αυτό αρχίζει και γίνεται χρόνιο, όπου το άτομο νιώθει ότι δεν ξεκουράζεται μλάμε για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Εάν μπορεί κάποιος να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί, τότε δεν πάμε στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης», σχολίασε ο κ. Σμυρνής.

«Το στρες ρίχνει την ανοσία. ...

διαβάστε αναλυτικά και δείτε βίντεο στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα