Αν τα χάπια αδυνατίσματος μπορούν να βοηθήσουν γιατί δεν τα χρησιμοποιούν περισσότεροι άνθρωποι

Αν τα χάπια αδυνατίσματος μπορούν να βοηθήσουν γιατί δεν τα χρησιμοποιούν περισσότεροι άνθρωποι

Για δεκαετίες, οι γιατροί αναζητούσαν το "μαγικό" χάπι το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τα κιλά χωρίς επιβλαβείς συνέπειες. Η αναζήτησή τους αυτή είναι ουσιαστικά μια αναγνώριση ότι το να χάσει κάποιος βάρος και να το διατηρήσει δεν είναι απλώς θέμα θέλησης, αντίστασης στο κάλεσμα του ψυγείου

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι η αύξηση βάρους επηρεάζει σε κάποιο βαθμό αλλά και αλλάζει τον εγκέφαλο και το σώμα. Ακόμα και όταν θα μειώσουμε το φαγητό, συχνά δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτές τις αλλαγές ειδικά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο μυαλό μας. Έτσι, χωρίς να το καταλαβαίνουμε σιγά-σιγά μαζεύουμε τα επιπλέον κιλά γιατί ο εγκέφαλός μας πιστεύει ότι τα χρειαζόμαστε.

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του '90, οι γιατροί νόμιζαν ότι είχαν χτυπήσει φλέβα χρυσού με έναν συνδυασμό φαρμάκων, φενφλουραμίνης και φαιντερμίνης. Ο συνδυασμός αυτών των 2 φαρμάκων έδειχνε ότι μπορεί να εξαφανίζει με μαγικό τρόπο το λίπος. Όμως μέσα σε λίγα χρόνια ορισμένοι ασθενείς άρχισαν να εμφανίζουν πολύ τρομακτικές παρενέργειες όπως, βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια και ένα είδος υψηλής αρτηριακής πίεσης, πνευμονική υπέρταση, που σε ορισμένες περιπτώσεις αποδείχτηκε θανατηφόρα.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων σε Αμερική και Ευρώπη κάλεσε τους κατασκευαστές φαρμάκων να βγάλουν τη φενφλουραμίνη από τον συνδυασμό φαρμάκων που συνταγογραφούσαν, κάτι που φυσικά το έκαναν. Το θέμα με τις παρενέργειες των δυο φαρμάκων πήρε τεράστιες διαστάσεις από τα μέσα ενημέρωσης. Όλη αυτή η αρνητική δημοσιότητα έκανε τους ανθρώπους να φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τα χάπια αδυνατίσματος για χρόνια, ένας φόβος που συνεχίζεται σήμερα.

Αλλά με τους πολίτες στις προηγμένες χώρες να παχαίνουν κάθε χρόνο, τα δύο τρίτα των Αμερικανών είναι πλέον υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, λίγο πιο κάτω είναι και το ποσοστό των Ευρωπαίων, οι γιατροί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη λύση από την αναζήτηση ενός χαπιού που δεν θα έχει πολλές παρενέργειες. Ένα χάπι το οποίο θα είναι έστω και μέτρια αποτελεσματικό, δεν θα έχει σοβαρές παρενέργειες αλλά θα βοηθήσει τους ασθενείς να χάσουν το υπερβολικό βάρος.

Νέα Χάπια Αδυνατίσματος
Η τελευταία γενιά φαρμάκων και συμπληρωμάτων αδυνατίσματος φαίνεται να κάνει ακριβώς αυτό που ήθελαν οι επιστήμονες. Δεν θα κάνουν έναν υπερβολικά παχύσαρκο άνθρωπο πολύ αδύνατο, αλλά θα περιορίσουν αρκετό από το περιττό λίπος, θα βελτιώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις όπως η υπέρταση, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και την υψηλή χοληστερόλη.

Πάρτε για παράδειγμα τη λορκασερίνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταθερή και διαρκή απώλεια βάρους άνω του 5 τοις εκατό σε σχεδόν 40 τοις εκατό των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο χωρίς να αυξήσει την πιθανότητα τέτοιων συμβάντων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο New England Journal of Medicine.

Η νέα αυτή μελέτη παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για τρία χρόνια. «Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες για την απώλεια βάρους παρακολουθούσαν ασθενείς μόνο για ένα χρόνο και μερικές ακόμα έως δύο χρόνια», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Έριν Μποχούλα, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και καρδιολόγος και ερευνητής στο Ομάδα Μελέτης TIMI στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη. «Η πρόκληση με τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής είναι ότι οι ασθενείς τείνουν να χάνουν βάρος εκ των προτέρων, και στη συνέχεια το βάρος ανακτάται, μερικές φορές πέρα ​​από το αρχικό βάρος. Οπότε η πρόκληση είναι να το κρατήσουμε μακριά μακροπρόθεσμα».

Αν και η απώλεια βάρους 5% μπορεί να μην φαίνεται μεγάλο ποσοστό, «αυτό είναι το ποσοστό όπου υπάρχει πολύ σημαντική μείωση του κινδύνου διαβήτη», είπε ο Δρ Louis Aronne, καθηγητής μεταβολικής έρευνας στο Weill Cornell Medicine. «Μια απώλεια βάρους 5 τοις εκατό σχετίζεται με 50% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη και μια απώλεια 10% σχετίζεται με 80% χαμηλότερο κίνδυνο».

Οι ασθενείς στη μελέτη του Δρ. Έριν Μποχούλα είδαν όντως βελτιώσεις στην υπέρταση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ έχασαν και λίπος από την κοιλιά.

Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στη θεραπεία της παχυσαρκίας, όπως και στη θεραπεία της υπέρτασης, ένα φάρμακο δεν μπορεί να ταιριάζει σε όλους τους οργανισμούς, τόνισε ο Δρ Louis Aronne. «Στην υπέρταση, υπάρχουν περισσότερα από 100 φάρμακα και περισσότερες από 10 θεραπευτικές κατηγορίες», πρόσθεσε. «Γι' αυτό η θεραπεία της υπέρτασης είναι τόσο αποτελεσματική. Κανένα φάρμακο για την υπέρταση δεν λειτουργεί για κάθε άτομο. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε φάρμακα για την παχυσαρκία».

Αυτό που πολλοί δεν καταλαβαίνουν είναι ότι η αύξηση βάρους οδηγεί σε αλλαγές στον εγκέφαλο που μπορεί να μην είναι αναστρέψιμες, είπε ο Aronne. «Η διαδικασία αύξησης βάρους καθιστά δύσκολη την απώλεια βάρους», εξήγησε, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου τα νευρικά κύτταρα είναι πραγματικά κατεστραμμένα και μερικές φορές δεν είναι δυνατόν να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση.

Αυτή η νέα κατανόηση είναι γιατί ορισμένες μεγάλες ιατρικές ενώσεις έχουν καταλήξει να βλέπουν τα χάπια αδυνατίσματος ως εγγενή στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.

Όσον αφορά τη δίαιτα, οι άνθρωποι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την απώλεια βάρους. Το σωστό είναι πως πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα οφέλη για την υγεία. Αντί να σκεφτόμαστε πόσο ωραία θα φαίνομαι με αυτό το φόρεμα, καλύτερα θα είναι να σκεφτόμαστε «Δεν θα πάθω σακχαρώδη διαβήτη».

Από εκεί και πέρα, χρειάζεται και λίγη υπομονή καθώς όλοι γνωρίζεται ότι τα κιλά δεν τα βάλαμε μέσα μια νύχτα, οπότε ας μην περιμένουμε να αδυνατίσουμε από τη μια μέρα στην άλλη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα