Αυξάνονται τα ποσοστά καρκίνου του εντέρου σε νέους ενήλικες

Περισσότεροι νέοι άνθρωποι κάτω των 50 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου, έδειξαν 2 έρευνες.

Αν και ο συνολικός αριθμός περιστατικών σε νέους ανθρώπους παραμένει χαμηλός, οι έρευνες υπογράμμισαν απότομη αύξηση ποσοστών σε νέους 20 -29 ετών.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει, αλλά λένε ότι η παχυσαρκία και η φτωχή διατροφή θα μπορούσαν να είναι παράγοντες.

Σε έρευνα στο περιοδικό Gut, Ολλανδοί ερευνητές ανέλυσαν τάσεις σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία και Γαλλία, χρησιμοποιώντας στοιχεία περισσότερων των 143 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ανακάλυψαν αύξηση των περιστατικών καρκίνου του εντέρου μεταξύ 1990 και 2016 στις περισσότερες χώρες –με την πιο σημαντική αύξηση σε ανθρώπους 20 ετών.

Σε αυτούς, η εμφάνιση αυξήθηκε από 0.8 σε 2.3 περιστατικά ανα 100.000 ανθρώπους σε 26 χρόνια. Η πιο απότομη αύξηση στα ποσοστά (7.9%) το χρόνο συνέβη μεταξύ 2004 και 2016.

Ωστόσο δεν υπήρχε αύξηση στους θανάτους από καρκίνο εντέρων για αυτή την ηλικιακή ομάδα.Σε ανθρώπους 30 ετών, ποσοστά καρκίνου του εντέρου επίσης αυξήθηκαν αλλά λιγότερο απότομα και στην ηλικία των 40 υπήρχαν διακυμάνσεις στα ποσοστά.

Άλλη έρευνα στο the Lancet Gastroenterology & Hepatology, φάνηκε να επιβεβαιώνει την τάση σε νέους ενηλίκους σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως Βρετανία, Αυστραλία, Καναδά και Νέα Ζηλανδία.

Ανακάλυψε αύξηση 1.8% στα περιστατικά καρκίνου στο παχύ έντερο και 1.4% στο ορθό, σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών στη Βρετανία, μεταξύ 1995 και 2014.

Το ίδιο διάστημα, υπήρξαν μειώσεις στα περιστατικά καρκίνου στο έντερο, της τάξης του 1.2% σε ανθρώπους άνω των 50.

Τα ευρήματα ήταν παρόμοια σε πολλές από τις χώρες που μελετήθηκαν.

Η ερευνήτρια Dr Marzieh Araghi, του International Agency for Research on Cancer στη Λυών, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για δράση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα