Αλτσχάιμερ: Ποια είναι η επίδραση του καφέ στο μυαλό και τη μνήμη

Αλτσχάιμερ: Ποια είναι η επίδραση του καφέ στο μυαλό και τη μνήμη

Το debate σχετικά με τα οφέλη του καφέ στην υγεία μας καλά κρατεί, με ακόμα μια μελέτη να τάσσεται υπέρ της κατανάλωσής του. Πιο συγκεκριμένα, μια μακροχρόνια Αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι πίνοντας περισσότερο καφέ, μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) θέλησαν να διερευνήσουν σε διάστημα δέκα ετών την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στη γνωστική εξασθένιση 200 Αυστραλών, μέρος της Australian Imaging, Biomarkers and Lifestyle Study of aging.

«Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες χωρίς διαταραχές μνήμης και με υψηλότερη κατανάλωση καφέ στην αρχή της μελέτης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο μετάβασης σε ήπια γνωστική εξασθένηση -η οποία συχνά αποτελεί προάγγελο της νόσου του Αλτσχάιμερ- ή να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια της μελέτης» σημειώνει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Samantha Gardener.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση περισσότερου καφέ προσέφερε θετικά αποτελέσματα σε συγκεκριμένες λειτουργίες όπως στις εκτελεστικές λειτουργίες που αφορούν στον προγραμματισμό, τον αυτοέλεγχο και την προσοχή. Αντίστοιχα, όσον αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου, η μεγαλύτερη πρόσληψη καφέ ισοδυναμούσε με την επιβράδυνση της συσσώρευσης της αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Πόσο καφέ θα πρέπει τελικά να πίνουμε; 

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr