Βιταμίνη Β12: Τα σημάδια ότι έχετε έλλειψη και ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν

Βιταμίνη Β12: Τα σημάδια ότι έχετε έλλειψη και ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν

Τι κακό μπορεί να κάνει η έλλειψη σε βιταμίνη Β12; Σκεφτείτε το εξής: Κατά τη διάρκεια δύο μηνών, ένας 62χρονος άνδρας ανέπτυξε μούδιασμα και αίσθηση "καρφίτσες και βελόνες" στα χέρια του, είχε πρόβλημα στο περπάτημα, έντονους πόνους στις αρθρώσεις, άρχισε να κιτρινίζει και σταδιακά δύσπνοια.
 
Η αιτία ήταν η έλλειψη σε βιταμίνη Β12 στην κυκλοφορία του αίματός του. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμα χειρότερα για τον 62χρονο.

Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί -μεταξύ άλλων- να οδηγήσει σε:

βαθιά κατάθλιψη
παράνοια και αυταπάτες
απώλεια μνήμης
ακράτεια
απώλεια γεύσης και όσφρησης

Γιατί η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική
Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 για να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια, νεύρα, DNA και να εκτελέσει άλλες λειτουργίες. Ο μέσος ενήλικας πρέπει να λαμβάνει 2,4 μικρογραμμάρια την ημέρα. Όπως οι περισσότερες βιταμίνες, η βιταμίνη Β12 δεν μπορεί να παραχθεί από τον οργανισμό. Αντίθετα, πρέπει να λαμβάνεται από τροφές, ή συμπληρώματα.

Και εκεί έγκειται το πρόβλημα: Μερικοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετή βιταμίνη Β12 για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ άλλοι δεν μπορούν να απορροφήσουν αρκετή ποσότητα, ανεξάρτητα από το πόσο προσλαμβάνουν. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι σχετικά συχνή, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Κινδυνεύετε από έλλειψη σε βιταμίνη Β12;

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα