Δίδυμη απειλή η συνύπαρξη κορονοϊού και εποχικής γρίπης - Τι λένε οι ειδικοί

Με δίδυμη απειλήπου πλησιάζει, παρομοιάζουν οι ειδικοί την πιθανή συνύπαρξη κορωνοϊού και εποχική γρίπης!
Για αυτό και δόθηκε πράσινο φως  για παράλληλη χορήγηση των εμβολίων για τον κορωνοϊό αλλά και για τον ιό της γρίπης.

Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου ξεκινά η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, που είναι επιβεβλημένο να γίνει για τις ευάλωτες ομάδες .

Για τον συνδυασμό της 3ης δόσης κατά του COVID και το εμβόλιο γρίπης, μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Ιατρικά μπορεί να συμβεί, απλά όταν εμβολιάζω προσπαθώ να διεγείρω το ανοσοποιητικό προς μια κατεύθυνση , δεν έχει νόημα να το διεγείρω ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις. Κανείς δεν θα πάθει τίποτα αν τα κάνει ταυτόχρονα. Καλό θα ήταν όμως να γίνουν με απόσταση 15 ημερών», δήλωσε ο καθηγητής εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος έκανε γνωστό ότι το εμβόλιο της γρίπης, ενισχύει την άμυνα και κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις.

«Υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις ότι το εμβόλιο της γρίπης ενισχύει την άμυνα και απέναντι στον κορωνοιό», τόνισε ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση και στους ειδικούς οι 11 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας στις οποίες τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που καταγράφονται είναι χαμηλά. Πρόκειται για την Αρκαδία, την Ξάνθη, την Πέλλα, τις Σέρρες, την Ηλεία, τη Φωκίδα, τη Δράμα, τη Δυτική Αττική, την Πιερία, το Κιλκίς και την Ευρυτανία.

«Ότι θα φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα ..θα φτάσουμε το θέμα είναι μην πάμε παραπάνω. Αν δεν ξεπεράσουμε το 60% του εμβολιασμού μπορεί να πάμε και παραπάνω.. αυτό προφανέστατα θα το δούμε τον Δεκέμβριο», ανέφερε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αυτή την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού τρίτης δόσης για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς για τους οποίους έχουν περάσει 6 μήνες από ημερομηνία εμβολιασμού τους με τη δεύτερη δόση.

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα