Τσιόδρας για κορονοϊό: Είμαστε σε ειδική κατάσταση ανησυχίας λόγω της μετάλλαξης Delta

Τσιόδρας για κορονοϊό: Είμαστε σε ειδική κατάσταση ανησυχίας λόγω της μετάλλαξης Delta

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως αυτή τη στιγμή λόγω της μετάλλαξης Delta του κορονοϊού βρισκόμαστε σε ειδική κατάσταση ανησυχίας, ενώ πιστεύει πως θα χρειαστούν 3 με 4 χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Αυτά ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κηρύσσοντας την έναρξη διαδικτυακής ημερίδας «Covid-19- Πού βρισκόμαστε σήμερα» που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, όπως αναφέρει tovima.gr, σημείωσε πως κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος και έτσι εξηγούνται τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους.

Έτσι, ο καθηγητή θεωρεί πως απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ποιότητα του αέρα, με ειδικά φίλτρα, μελέτη για την απολύμανση των χώρων, αλλά και εξωτερικό αερισμό των χώρων, καθώς και χρήση μάσκας υψηλού κινδύνου.

Τσιόδρας: Μεγαλύτερη προστασία στον ευάλωτο πληθυσμό η τρίτη δόση του εμβολίου
Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι βρισκόμαστε σε «ειδική κατάσταση ανησυχίας», εξαιτίας του νέου στελέχους που επικρατεί, καθώς εκείνο μειώνει την ανοσία του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του.

«Το στέλεχος Delta, έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο. Ευτυχώς όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας επίσης ότι το εμβόλιο μειώνει τις μεταλλάξεις, γιατί περιορίζει την κινητικότητα του ιού και παρέχει μαζική ανοσία.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η τρίτη δόση του εμβολίου θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη προστασία στον ευάλωτο πληθυσμό, ταυτόχρονα όμως και με εμβολιασμό του περιγύρου τους.

Παρέπεμψε μάλιστα σε μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο New England Journal of Medicine, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με την 3η δόση.

https://www.newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα