Εμβόλια Pfizer-AstraZeneca: Πόσο μειώνεται η προστασία μετά από έξι μήνες

Εμβόλια Pfizer-AstraZeneca: Πόσο μειώνεται η προστασία μετά από έξι μήνες

Η προστασία κατά της λοίμωξης για όσους κάνουν το εμβόλιο της Pfizer μειώνεται από 88% στον ένα μήνα μετά από τον πλήρη εμβολιασμό σε 74% στο εξάμηνο.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca μειώνεται από 77% σε 67% τέσσερις με πέντε μήνες μετά από τη δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του King's College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου μελέτησαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια περιπτώσεις εμβολιασμένων πολιτών στο διάστημα 26 Μαΐου με 31 Ιουλίου.

Δεν προσδιορίζεται κατά πόσο η φθίνουσα ανοσία συνεπάγεται περισσότερες πιθανότητες σοβαρής νόσησης, νοσηλείας ή θανάτου.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Τιμ Σπέκτορ δήλωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα λοίμωξης εν τέλει οδηγούν σε περισσότερους θανάτους από τον κορωνοϊό.

 Η προστασία μπορεί να πέσει κάτω από το 50% για τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους και τους υγειονομικούς υπαλλήλους μέχρι τον χειμώνα, λέει ο κυριότερος ερευνητής της μελέτης ZOE COVID, ο Τιμ Σπέκτορ.

«Φέρνει στο επίκεντρο την αναγκαιότητα για την ανάληψη κάποιας δράσης. Δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε την προστασία να μειώνεται σταδιακά ενώ τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και η πιθανότητα μόλυνσης επίσης εξακολουθεί να είναι μεγάλη», δήλωσε ο Σπέκτορ στην τηλεόραση του BBC.

 Κάλεσε λοιπόν τις αρμόδιες βρετανικές αρχές να λάβουν «επειγόντως» τις τελικές αποφάσεις ως τη χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης.

Η Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης στη Βρετανία αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες του προγράμματος χορήγησης τρίτης δόσης εντός των προσεχών εβδομάδων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα