Πρώιμα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ - μήπως φταίει το άγχος ή η ηλικία;

Πρώιμα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ - μήπως φταίει το άγχος ή η ηλικία;

Ανησυχείς μήπως οι δυσκολίες στην καθημερινότητα που σε προβληματίζουν είναι πρώιμα συμπτώματα Αλτσχάιμερ; Οι περιγραφές που ακολουθούν θα βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα τι συμβαίνει και πότε πρέπει να αποτανθείς στους ειδικούς για βοήθεια. Οι αλλαγές που προκαλεί το Alzheimer, μία από τις νευροεκφυλιστικές νόσους που επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, ξεκινούν ακόμη και 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, τονίζουν οι ειδικοί. Αν σε απασχολούν δυσκολίες στη μνήμη σου ή σε δραστηριότητες της καθημερινότητας, ή αν ανησυχείς για κάποιον αγαπημένο σου άνθρωπο, ζήτησε σήμερα κιόλας τη γνώμη του ειδικού.

Τα πρώιμα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ
Απώλεια μνήμης

Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του Αλτσχάιμερ είναι η απώλεια της πρόσφατης μνήμης. Μπορεί να ξεχνάς σημαντικές ημερομηνίες ή γεγονότα, να ρωτάς τα ίδια πράγματα και να χρειάζεσαι βοηθήματα μνήμης, όπως ηλεκτρονικές συσκευές και σημειωματάρια. Όταν φταίει η ηλικία ή το άγχος: Μερικές φορές ξεχνάς ονόματα ή ραντεβού, τα θυμάσαι όμως αργότερα.

 Νιώθεις σύγχυση
Δυσκολεύεσαι να αναπτύξεις και να ακολουθήσεις ένα πλάνο ή να δουλέψεις με νούμερα. Μπορεί να δυσκολεύεσαι να φτιάξεις μια γνώριμη συνταγή ή να μετρήσεις τα ρέστα. Ξεχνάς τα ραντεβού σου και δεν αντιλαμβάνεσαι την έννοια του χρόνου. Μπορεί ξαφνικά να μην ξέρεις πού βρίσκεσαι και πώς πήγες εκεί. Όταν φταίει η ηλικία ή το άγχος: Κάνεις κάποιες φορές λάθη στις πληρωμές με χρήματα.

Χάνεσαι στις καθημερινές υποχρεώσεις
Στα πρώιμα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ είναι η δυσκολία να θυμηθείς μια γνώριμη διαδρομή, τους κανόνες ενός παιχνιδιού ή να διαχειριστείς το budget στη δουλειά. Όταν φταίει η ηλικία ή το άγχος: Μπορεί να ξεχνάς πώς δουλεύει ο προγραμματισμός εγγραφής στην τηλεόραση ή πώς θα ρυθμίσεις το χρονοδιακόπτη στο πλυντήριο.

Προβλήματα όρασης
Κάποια πρώιμα συμπτώματα του Alzheimer σχετίζονται με προβλήματα όρασης. Μπορεί να δυσκολεύεσαι να διαβάσεις, να αξιολογήσεις την απόσταση ή να προσδιορίσεις το χρώμα και το κοντράστ, με αποτέλεσμα προβλήματα στην οδήγηση. Όταν φταίει η ηλικία ή το άγχος: Παρόμοια συμπτώματα οφείλονται σε προβλήματα όρασης, όπως ο καταρράκτης.

Οι λέξεις σού παίζουν παιχνίδια
Δυσκολεύεσαι να παρακολουθήσεις ή να συμμετάσχεις σε μια συζήτηση. Μπορεί να σταματάς στη μέση μιας φράσης και να μην ξέρεις πώς να συνεχίσεις. Ίσως χρησιμοποιείς πολλές λέξεις για κάτι, π.χ., λες το παντελόνι «ρούχο για τα πόδια». Όταν φταίει η ηλικία ή το άγχος: Δυσκολεύεσαι να βρεις τη σωστή λέξη ενώ την έχεις στην άκρη της γλώσσας σου.

Χάνεις πράγματα
Βάζεις διάφορα αντικείμενα σε άσχετα σημεία και δεν μπορείς να επαναλάβεις νοερά τις κινήσεις σου για να τα ξαναβρείς. Μερικές φορές, άνθρωποι με Alzheimer κατηγορούν τους άλλους ότι τους έκλεψαν τα πράγματα. Όταν φταίει η ηλικία ή το άγχος: Συχνά θυμάσαι πού έχεις βάλει κάτι, αλλά μπορείς να θυμηθείς τις προηγούμενες κινήσεις σου για να τα ξαναβρείς.

Μειωμένη ή κακή κρίση
Μπορεί να παραγγείλεις πράγματα που δε χρειάζεσαι από τηλεμάρκετινγκ ή σκορπάς τα χρήματά σου χωρίς να θυμάσαι πού. Δίνεις, επίσης, λιγότερη σημασία στην εμφάνιση και την καθαριότητά σου. Όταν φταίει η ηλικία ή το άγχος: Αγοράζεις κατά καιρούς παρορμητικά κάποια πράγματα που δε χρειάζεσαι ή που δεν αξίζουν τα χρήματά τους.

Αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητα
Εκνευρίζεσαι πιο εύκολα στο σπίτι ή στη δουλειά. Το Alzheimer δεν επηρεάζει μόνο τη μνήμη, αλλά μπορεί να αλλάξει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Άγχος, καχυποψία, κατάθλιψη, φόβοι και νευρικότητα είναι αλλαγές προσωπικότητας που εντοπίζονται σε ασθενείς της νόσου. Όταν φταίει η ηλικία ή το άγχος: Έχεις έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο που κάνεις διάφορα πράγματα και εκνευρίζεσαι όταν κάποιος σου χαλάει τη ρουτίνα.

Πού να απευθυνθείς
Εάν χρειάζεσαι συμβουλή για εσένα ή για κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από τους ειδικούς στην Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Αθηνών (τηλ.: 210 7013271, alzheimerathens.gr).   Οι πληροφορίες του άρθρου βασίζονται στο Alzheimer's Association (alz.org) 

SHAPE

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα