Χάρβαρντ: Ποια ψυχική ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί μετά τον κορονοϊό ειδικά στους νέους

Χάρβαρντ: Ποια ψυχική ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί μετά τον κορονοϊό ειδικά στους νέους

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποκαλύπτει ότι ένας στους 2 που νόσησαν από covid-19 διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να πυροδοτηθεί ως παρενέργεια και να εκδηλωθεί μία σοβαρή ψυχική νόσος, ειδικά στους νέους ασθενείς.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open συμμετείχαν περισσότεροι από 3.900 εθελοντές, ηλικίας 26 έως 50 ετών και όλοι τους είχαν νοσήσει το 2020 από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγιο, το 52% από αυτούς πληρούσαν τα κριτήρια για μείζονα (σοβαρή) κατάθλιψη μετά την ανάρρωσή τους. Μάλιστα όσο πιο σοβαρή χαρακτήριζαν τη νόσο Covid-19 που είχαν περάσει, τόσο πιθανότερο ήταν να παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματά.

Όσοι χαρακτήρισαν τη νόσο από κορονοϊό που πέρασαν «κάπως σοβαρή» είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάσχουν από κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους την χαρακτήρισαν «καθόλου σοβαρή». Όσοι όμως την χαρακτήρισαν «πολύ σοβαρή» διέτρεχαν 5πλάσιο κίνδυνο.

Επιπλέον, όσο νεότεροι ήταν οι αναρρώσαντες, τόσο πιθανότερο ήταν να πάσχουν από κατάθλιψη. Ανά δεκαετία, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 24%.

Ένα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν πως οι άνδρες είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη έναντι των γυναικών. Η κατάθλιψη ήταν επίσης πιθανότερη στους αναρρώσαντες οι οποίοι είχαν επίμονους πονοκεφάλους.

«Το χρόνιο στρες από την πανδημία και η διαταραχή του κοινωνικού ιστού αποτελούν ούτως ή άλλως συνταγή για κατάθλιψη και άγχος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Roy Perlis, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ. «Όπως φαίνεται, ο συνδυασμός τους με την οξεία νόσο αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο αυτό. Και όσο σοβαρότερη είναι η οξεία νόσος, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος».

Ο χρόνιος πόνος, εξ άλλου, είναι γνωστή αιτία κατάθλιψης, καθώς διαταράσσει την καθημερινότητα και την ζωή των πασχόντων.

Ο Dr Perlis τόνισε πως η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Δηλαδή, η νόσος Covid δεν είναι η αιτία της κατάθλιψης. Μπορεί όμως να επιβαρύνει ανθρώπους που ήδη ήταν ευάλωτοι στην κατάθλιψη ή είχαν ήδη κάποια καταθλιπτικά συμπτώματα εξαιτίας της όλης κατάστασης.

https://healthstories.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα