Κορονοϊός: Μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά του δημοτικού να μολυνθούν στο σπίτι παρά στο σχολείο

Ηλικιακή διαβάθμιση υπάρχει στον κίνδυνο λοίμωξης, ή σοβαρής λοίμωξης από τον κορονοϊό, συζήτηση που έχει έρθει στην επικαιρότητα με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων. Οι βεβαιότητες και οι αβεβαιότητες, ωστόσο, ως προς το άνοιγμα των σχολείων παραμένουν, την ώρα που συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εισηγηθεί την ασφαλέστερη ημερομηνία της επιστροφής στα θρανία. Ένα ερώτημα που βασανίζει, επίσης, τους γονείς είναι εάν θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά τους για τη γρίπη στις αρχές του Οκτώβρη.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, σύμφωνα με πολύ πρόσφατες έρευνες, ότι τα παιδιά μέχρι 10 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν τον κορονοϊό από τα άτομα της οικογένειάς τους, παρά από τους συμμαθητές τους.

Μιλώντας στο iatropedia.gr η Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος και Διευθύντρια της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων “Η Αγία Σοφία”, Αθανασία Λουρίδα, υποστηρίζει ότι τα μικρά παιδιά από 0 έως 9 ετών νοσούν σπανιότερα και ελαφρύτερα. Μπορεί να μεταδώσουν τον ιό, γίνονται φορείς, αλλά γενικά δεν είναι υπερμεταδότες του κορονοϊού. Υπό αυτά τα νέα δεδομένα, η επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών είναι αρκετά ασφαλής, επισημαίνει η Παιδίατρος.

“Τα παιδιά που έχουν νοσήσει αυτών των ηλικιών -που συνήθως νοσούν ελαφρά- έχουν μολυνθεί και έχουν κολλήσει κυρίως από ενήλικες της οικογένειας και όχι από άλλα παιδιά. Δηλαδή σ' αυτές τις ηλικίες, τα παιδιά είναι αυτά που μολύνονται από τους ενήλικες και όχι οι ενήλικες από τα παιδιά. Γι' αυτό και η λειτουργία των σχολείων είναι αρκετά ασφαλής για τα νήπια, ή τα παιδιά του Δημοτικού. Παγκοσμίως σε όλες τις χώρες με τα εκατομμύρια κρούσματα, στα παιδιά μέχρι 10 ετών στον κορονοϊό η θνητότητα είναι σχεδόν μηδενική. Δεν έχουμε θανάτους σε παιδιά από 0 έως 9 ετών”, αναφέρει η κα. Λουρίδα.

Κορονοϊός: Περισσότερο κινδυνεύουν οι έφηβοι

Μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τα νήπια, αλλά και υψηλότερο κίνδυνο βαριάς μόλυνσης, έχουν τα παιδιά άνω των 10 και οι έφηβοι έως 19 ετών. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο ... Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα