«Το μείνε σπίτι με συμπτώματα είναι απαράδεκτο» διαμηνύει ο Χαράλαμπος Γώγος

Σαφή οδηγία για το τι πρέπει να κάνει κάποιος που, ενώ είναι απομονωμένος σπίτι του, παρουσιάσει συμπτώματα, δίνει ο Χαράλαμπος Γώγος, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Λοιμώξεων του ΠΓΣ Πατρών
Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6 ο κ. Γώγος τόνισε ότι «το μείνε σπίτι και έχοντας συμπτώματα είναι απαράδεκτο. Αν μείνεις σπίτι και εμφανίσεις συμπτώματα, πρέπει να έρθεις σε επαφή με το γιατρό σου, γιατί πρέπει να πάρεις συγκεκριμένες οδηγίες για να ακολουθήσεις μετά την κατάλληλη πορεία, ή σπίτι ή νοσοκομείο, πάντα με στενή ιατρική παρακολούθηση».

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε εκτενώς και στη χλωροκίνη, λέγοντας ότι πρόκειται για «επικουρική θεραπεία απέναντι τη νόσο του κορωνοϊού». Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει κάποια αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία. Η χλωροκίνη είναι ίσως, με αυτά που ξέρουμε, το καλύτερο που έχουμε για την αντιμετώπιση της νόσου αυτής», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «δεν είναι πανάκεια».

Σημείωσε επίσης ότι «χορηγείται πάντα με ιατρική παρακολούθηση και ιατρικές οδηγίες. Συνήθως χορηγείται σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα και μπαίνουν σε νοσοκομείο. Σε δεύτερο ίσως χρόνο να διατεθεί και σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν σοβαρά συμπτώματα και μένουν στο σπίτι πάντα με την επίβλεψη γιατρού».

Τόνισε δε με αυστηρότητα ότι «είναι απολύτως απαράδεκτο και απολύτως επικίνδυνο να το πάρει κανείς μόνος του, μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες και παρενέργειες. Δεν χορηγείται για πλάκα, ούτε παίρνεται από τον άρρωστο μόνο του».

Ο κ. Γώγος επισήμανε ακόμη ότι «οι ευπαθείς ομάδες, διαβητικοί, υπερτασικοί, καρδιοπαθείς να προσαρμόσουν άριστα τις θεραπείες του, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτοι».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ