Ο ιός του Δυτικού Νείλου, η κλιματική αλλαγή και τα λοιμώδη νοσήματα

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, η κλιματική αλλαγή και τα λοιμώδη νοσήματα

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να κυκλοφορεί στην Ελλάδα ο ιός του Δυτικού Νείλου (προκαλείται από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών), ιός ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους.

Ήδη, η Ελλάδα μετρά 4 θανάτους ηλικιωμένων άνω των 80 ετών, 35 κρούσματα, εκ των οποίων τα 21 με εκδηλώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), 14 ήπιες εκδηλώσεις, 4 άτομα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και άλλα 6 άτομα σε νοσοκομείο.

Επίσης, 18 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από νοσηλευτήρια, όπως τονίζει στο CNN Greece, ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα άτομα που χρήζουν μεγάλης προσοχής, είναι οι ηλικιωμένοι και οι χρονίως πάσχοντες, γι’ αυτό απαιτείται ισχυρή αντικουνουπική προστασία και κάλυψη με ρούχα αλλά και προστασία με κλιματιστικά και ανεμιστήρες.

Η Ξάνθη, η Καβάλα, η Λάρισα αλλά και η Ανατολική Αττική, αποτελούν τις περιοχές - στόχους μέχρι στιγμής του ιού του Δυτικού Νείλου. Η δραστηριότητα του ιού επομένως θα συνεχιστεί, τονίζει ο καθηγητής Τσιόδρας.

Να θυμίσουμε ότι την περσινή χρονιά καταγράφηκαν 316 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 50 κατέληξαν. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν στο Νόμο Αττικής.

Κλιματική αλλαγή και λοιμώδη νοσήματα

Σε ερώτηση του CNN Greece αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την υγεία μας και γενικότερα, τι πρέπει να προσέχουμε, ο καθηγητής τονίζει:

«Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (όπως βροχοπτώσεις, καταιγίδες, ξηρασία, πυρκαγιές) που αυτή συνεπάγεται, όπως επισημαίνουν άλλωστε και μεγάλοι επιστημονικοί Οργανισμοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη, επηρεάζουν ή σίγουρα θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας. Για παράδειγμα, το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 5 βαθμούς, προκαλεί  λοιμώδη νοσήματα και συνδέεται με τους διαβιβαστές, όπως τον ιό του Ζίκα, του Δυτικού Νείλου, τον Δάγκειο πυρετό κλπ.

Επίσης, τα μικρόβια που προκαλούνται από το νερό, προκαλούν  γαστρεντερικά προβλήματα. Αλλά εκτός από τα λοιμώδη νοσήματα, έχουμε και καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα. Και φυσικά μην ξεχνάμε τον Δάγκειο πυρετό (ο οποίος προκαλείται επίσης από τσίμπημα κουνουπιών), από τον οποίο κινδυνεύουν 2,5 δις άνθρωποι σε όλο τον κόσμο».

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα