Αποκτήστε κατοικίδιο για καλύτερη ζωή με υγεία

Με την απόκτηση ενός κατοικίδιου μπορείτε να κάνετε τη ζωή σας πιο ήρεμη, αλλά και να ωφελήσετε την υγεία σας τόσο ώστε να ζήσετε περισσότερα χρόνια. Νέα έρευνα έδειξε ότι η ύπαρξη κατοικίδιου κάνει μάλιστα ιδιαίτερο καλό στα παιδιά, αφού τα προστατεύει από την παχυσαρκία. Μήπως τελικά πρέπει να δούμε με άλλο μάτι το pet therapy;

Ερευνες γίνονται όλο και συχνότερα για τη θετική επίδραση που ασκεί στις ζωές μας η φροντίδα ενός τετράποδου φίλου. Στις ΗΠΑ το 63% του πληθυσμού συγκατοικεί με ζώα, ενώ υψηλά -όχι όμως τόσο- είναι τα ποσοστά και στην Ευρώπη. Αν σκεφτούμε καλύτερα τις προτάσεις των ειδικών, όμως, ίσως να αναθεωρήσουμε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλειονότητα των ανθρώπων που κατάφεραν να επιβιώσουν από ένα καρδιακό επεισόδιο είναι όσοι είχαν κατοικίδια. Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι; Η απάντηση είναι καθόλου, αφού σύμφωνα με τη γνώμη των επιστημόνων, το παιχνίδι με τον σκύλο ή τη γάτα μας ρυθμίζει την αναπνοή, μειώνει το άγχος και επιβραδύνει τους παλμούς της καρδιάς. Ακόμα και για τους πιο διστακτικούς τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών έρχονται να τους πείσουν.

Τα ζώα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και πνευματική μας υγεία, ενώ τα οφέλη για τα παιδιά είναι ακόμα μεγαλύτερα. Ενα παιδί φροντίζοντας ένα κουτάβι, για παράδειγμα, μαθαίνει να γίνεται πιο υπεύθυνο και δραστήριο. Ετσι, αποφεύγει τον κίνδυνο να γίνει υπέρβαρο. Για τους εργένηδες, από την άλλη πλευρά, η γάτα είναι καλύτερη επιλογή - αν και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι είναι λιγότερο χαδιάρα και δένεται περισσότερο με τον χώρο παρά με το αφεντικό της.

Προτού αποκτήσουμε ένα ζωάκι όμως, θα ήταν φρόνιμο να επισκεφτούμε έναν κτηνίατρο που θα μας ενημερώσει αναλυτικά για τις υποχρεώσεις μας.

Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν το γονίδιο της… ζωοφιλίας. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να αποφεύγεται η απόκτηση κατοικίδιου, καθώς είναι πιθανό τα αποτελέσματα μιας τέτοιας συμβίωσης να βλάψουν όχι μόνο το ζώο, αλλά και τον ιδιοκτήτη του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα