Το χάος που επικρατεί στην αγορά εργασίας έρχονται να αποκαλύψουν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας. Πιο συγκεκριμένα ένας στους τέσσερις εργοδότες, δεν δίνει ούτε τον κατώτατο μισθό, αλλά ούτε και τις τριετίες!
Πρόκειται για μια διαπίστωση που επαναφέρει στη μίζερη πραγματικότητα όσους θεωρούν ότι με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και την υποχρεωτική ανάρτηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των στοιχείων απασχόλησης των εργαζομένων, η αγορά εργασίας λειτουργεί ομαλά.
Συγχρόνως, διαψεύδει τους φορείς των επιχειρήσεων που δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι «ψάχνουν, αλλά δεν βρίσκουν εργαζόμενους», αφού αποδεικνύεται ότι οι αμοιβές που προσφέρουν δεν είναι ούτε οι κατώτατες, που ορίζει το κράτος.
Αναλυτικότερα η Επιθεώρηση Εργασίας, στα πλαίσια της ελεγκτικής της δράσης και για την τήρηση της νομοθεσίας για τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό, ξεκίνησε από τον Μάιο του 2024 και συνεχίζει, στοχευμένους ελέγχους, αξιοποιώντας δεδομένα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, μέσω της χρήσης ειδικών αναφορών για τις δηλώσεις αναπροσαρμογής των αποδοχών, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Ειδικότερα, μέχρι σήμερα ελέγχθηκαν 1.170 επιχειρήσεις και οι αποδοχές 8.518 εργαζόμενων. Από τους ελέγχους προέκυψε, πως σε 286 επιχειρήσεις (που απασχολούν 1.949 εργαζόμενους) ή στο 24,4%, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν αναπροσαρμοστεί οι αποδοχές, με βάση τα νομοθετημένα κατώτατα όρια.
Δηλαδή, δεν κατέβαλαν στους εργαζόμενους τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ, που ισχύει από την 1η Απριλίου 2024, αλλά ούτε και αναπροσάρμοσαν τις αποδοχές, σε όσους εργαζόμενους δικαιούνταν επίδομα λόγω τριετιών.
Μετά από την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, οι επιχειρήσεις συμμορφώθηκαν και αναπροσάρμοσαν τους μισθούς, ενώ σε 43 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 49.200 ευρώ.
Κατόπιν του υψηλού ποσοστού παραβατικότητας που καταγράφηκε, οι έλεγχοι συνεχίζονται, επισημαίνει η Επιθεώρηση Εργασίας.
Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι
Παράλληλα, με τους ελέγχους, οι οποίοι, φυσικό είναι να μην μπορούν να καλύψουν το σύνολο των επιχειρήσεων, η Επιθεώρηση Εργασίας, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους συστήνει και επισημαίνει τα ακόλουθα:
Είναι παράνομο να σας πληρώνει ο εργοδότης σας λιγότερο από τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό, γι' αυτό ελέγξτε τον μισθό σας και μιλήστε με τον προϊστάμενό σας ή τον υπεύθυνο μισθοδοσίας, για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την αύξηση του μισθού που δικαιούστε. Ο κατώτατος μισθός είναι νόμος και όχι επιλογή!
Μπορείτε να καταγγείλετε τον εργοδότη σας, εάν σας υποαμείβει. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Επιθεώρηση Εργασίας για περαιτέρω λεπτομέρειες, εφόσον χρειαστεί, απευθυνόμενοι στο τοπικό Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων της περιοχής σας. Η Επιθεώρηση Εργασίας εξετάζει κάθε καταγγελία που λαμβάνει.
Οι επιθεωρητές θα εξετάσουν τις αμοιβές όλου του προσωπικού στον χώρο εργασίας σας, όχι μόνο τις δικές σας. Εάν επιθυμείτε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποιος έκανε την καταγγελία.
Η Επιθεώρηση Εργασίας θα διαπιστώσει εάν σας οφείλονται χρήματα και θα πει στον εργοδότη σας να σας τα καταβάλει απευθείας. Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν θα κλείσει την υπόθεση έως ότου σας καταβληθούν οι οφειλές και αν δεν υπάρχει συμμόρφωση θα επιβάλει κυρώσεις.
Ο νόμος για τον κατώτατο μισθό ισχύει σε όλη την ελληνική επικράτεια για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κανένας εργοδότης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει στους εργαζομένους του τον νόμιμο κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο.
Οι κατώτατες αποδοχές
Ακόμη η επιθεώρηση Εργασίας υπενθυμίζει, πως οι νόμιμες κατώτατες αποδοχές (μισθός / ημερομίσθιο) που ισχύουν από 1η Απριλίου 2024 για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες αντίστοιχα όλης της χώρας, είναι οι ακόλουθες:
Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 830 ευρώ.
Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 37,07 ευρώ.
Σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14.2.2012 και μετά την 1.1.2024.
Η προσαύξηση των αποδοχών λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:
Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις (3) τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα (9) ετών και άνω.
Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι (6) τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία δεκαοκτώ (18) ετών και άνω.
Επιπλέον, οι ατομικές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον (κατά τα ανωτέρω οριζόμενα) νόμιμο κατώτατο μισθό και νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο.
Πηγή: sofokleousin.gr