Ανησυχία από το πρώτο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα

Το απόγευμα της 21ης Ιουλίου το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το πρώτο σοβαρό περιστατικό της νέας γρίπης στη χώρα μας. Ο ασθενής είναι 33 ετών και εργάζεται στην Αθήνα.

Στις 19 του τρέχοντος μήνα επισκέφθηκε μεγάλο κρατικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με το Υπουργείο ο ασθενής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ οι γιατροί κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ξεπεράσει τον κίνδυνο. Το πλέον γνωστό φάρμακό (tamiflu) που μέχρι πρότινος χορηγούνταν σε όλους φαίνεται πως είναι αδύναμο να βελτιώσει την κατάσταση του 33χρονου.

Οι ειδικοί περίμεναν κάποιο σοβαρό κρούσμα στη χώρα μας βάσει στατιστικών στοιχείων αφού έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα 700 άτομα παγκοσμίως. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες ανά τον κόσμο που δεν έχουμε θρηνήσει ακόμα θύματα από τη νέα γρίπη. Ωστόσο πιο νωρίς ξεκινάνε οι δοκιμές του νέου φαρμάκου.

Συγκεκριμένα την ερχόμενη εβδομάδα Αυστραλοί επιστήμονες θα ξεκινήσουν να χορηγούν το νέο φάρμακο σε περίπου 200 εθελοντές. Τα βλέμματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας έχουν στραφεί στη Αυστραλία καθώς αναμένονται θετικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά ο ,καταξιωμένος καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Harvard, κ. Τριχώπουλος εκτιμά πως το εμβόλιο ναι μεν θα είναι αποτελεσματικό δεν θα είναι όμως έτοιμο πριν από τον Δεκέμβριο, γεγονός που ξυπνά φόβος για πανδημία. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τον ακριβή αριθμό που πρόκειται να νοσήσει. Από την στιγμή όμως που αναφερόμαστε σε όρους όπως αυτός της πανδημίας και κρίνοντας από προηγούμενες πανδημίες, κατά πάσα πιθανότητα θα νοσήσει το 25% - 45% του πληθυσμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας στους δύο ίσως αρρωστήσει.

Οι αριθμοί αναμφίβολα είναι αποκαρδιωτικοί, όταν μάλιστα μόνο στην Αμερική απ’ όπου ξεκίνησε η ασθένεια έχουν μολυνθεί 40.000 άνθρωποι. Στην Αγγλία για παράδειγμα αυτές τις μέρες προβάλλετε ένα διαφημιστικό spot που ενημερώνει τους βρετανούς για τους τρόπους μετάδοσης της ασθένειας καθώς και τρόπους προφύλαξης. Επίσης το Υπουργείο παιδείας της Αγγλίας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις αυτή τη περίοδο σχετικά με το αίτημα ορισμένων επιστημόνων να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία κατά το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς για να περιοριστούν τα κρούσματα. Αυτή η τακτική εξετάζεται και από το Ελληνικό Υπουργείο παιδείας το οποίο τονίζει πως θα πράξει σύμφωνα με τις συμβουλές και τις επιταγές του Υπουργείου υγείας.

Ο κ. Τ. Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος ΚΕΕΛΠΝΟ, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι διαφώτισε τα σκοτεινά σημεία της γρίπης. Τόνισε πως η κατάσταση θα χειροτερέψει εάν και εφόσον έρθει δεύτερο κύμα γρίπης κατά τον ερχόμενο φθινόπωρο . Τα μέτρα που έχουν παρθεί στα αεροδρόμια της χώρας, εν’ όψη της τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με τον ειδικό είναι αρκετά. Δεν φτάνουν μόνο αυτά όμως για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να προσέχει τον εαυτό του και αν παρουσιάσει τα κλασσικά συμπτώματα μιας γρίπης όπως είναι δηλαδή υψηλός πυρετός(ορισμένες φορές), βήχας, φτέρνισμα, πόνος στο λαιμό, μυαλγίες να τηλεφωνήσει στον προσωπικό του γιατρό για περαιτέρω ενημέρωση. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο αν πρώτα δεν μας το έχει συστήσει ο γιατρός μας. Ίσως η Ελλάδα γίνει μία απέραντη εντατική, ίσως το δεύτερο αναμενόμενο και πολυσυζητημένο κύμα της γρίπης να μην φθάσει ποτέ. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα συμβεί.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε ευελπιστώντας όλα τα σενάρια αντιμετώπισης της γρίπης να μείνουν στα χαρτιά και να μην βλέπουμε με καχυποψία κάθε έναν που φτερνίζεται.

Την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί η νοσηλεία σε σοβαρή κατάσταση 25χρονου ασθενούς με πνευμονία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ο οποίος όμως έλαβε εξιτήριο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Νέα γρίπη: Ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα σενάρια

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα