Φορέστε γυαλιά ηλίου στα παιδιά!

Ακόμα και τα παιδιά από την ηλικία των τριών ετών θα πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου όταν παίζουν στο ύπαιθρο σε συνθήκες ηλιοφάνειας. Αυτό υπογραμμίζουν οι ειδικοί, που εξηγούν ότι τα μικρά παιδιά είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στην ακτινοβολία του ήλιου σε σχέση με τους ενηλίκους. Ο φακός του ματιού των παιδιών είναι πιο διαφανής συγκριτικά με των ενηλίκων κι έτσι επιτρέπει να φτάσει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα περισσότερη ακτινοβολία χαμηλού μήκους κύματος. Η έκθεση σε αυτό το φως αλλά και οι ακτίνες UV μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από διαταραχές της όρασης, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτομετρίας.

Πάνω από το 80% της έκθεσης στον ήλιο συντελείται πριν από την ηλικία των 18 ετών, καθώς τα παιδιά περνούν πολύ καιρό στο ύπαιθρο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γι' αυτό λοιπόν οι γονείς, όπως προστατεύουν τα παιδιά από τον καρκίνο του δέρματος βάζοντάς τους αντηλιακό, θα πρέπει να προστατεύουν και την όρασή τους εξασφαλίζοντάς τους τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου και φροντίζοντας να τα φοράνε. Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό να φοράνε τα γυαλιά μόνο στην παραλία, αλλά θα πρέπει να τα φοράνε κάθε φορά που εκτίθενται στον ήλιο για οποιονδήποτε λόγο, ακόμα και στο παιχνίδι στην αυλή.

Η καλύτερη επιλογή είναι τα γυαλιά ηλίου με 100% προστασία από τις ακτίνες UV και κατά προτίμηση αυτά που προστατεύουν τόσο από την ακτινοβολία UVA όσο και από την UVB. Επίσης, ένα ελαστικό κορδελάκι βοηθάει τα παιδιά να στηρίζουν τα γυαλιά τους με καλύτερο τρόπο ώστε να μην εκνευρίζονται και τελικά δεν τα φοράνε επειδή τα εμποδίζουν στο παιχνίδι

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα