Επικίνδυνες παιδικές τροφές στην αγορά

Ορισμένες βρεφικές και παιδικές τροφές περιέχουν την ίδια ή και μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών από τα μπισκότα με σοκολάτα ή τα τζίζμπεργκερ, αποκαλύπτει σήμερα βρετανική οργάνωση άσκησης πιέσεων για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η Children's Food Campaign (CFC), η οποία ανήκει στην ευρύτερη οργάνωση για τα τρόφιμα και τη γεωργία Sustain, ανακοίνωσε ότι ανέλυσε τον Μάρτιο το διατροφικό περιεχόμενο 107 βρεφικών και παιδικών τροφών που διατίθενται σε υπεραγορές στη Βρετανία και βρήκε ότι μόνον οι μισές από αυτές είχαν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, όπως ορίζουν οι οδηγίες της βρετανικής Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι συγκλονιστικά», δήλωσε η εκπρόσωπος της CFC Κριστίν Χέι.

«Πολλές βρεφικές και παιδικές τροφές διαφημίζονται ως υγιεινές. Στην πραγματικότητα όμως, όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, ορισμένες είναι χειρότερες από τα τρόφιμα-σκουπίδια», πρόσθεσε.

Βάσει της έρευνας της CFC, οι γαλέτες Farley περιέχουν κατά 29% ζάχαρη και ορισμένα Cow & Gate μπισκότα για νήπια περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά, τα οποία συνδέονται με τις καρδιοπάθειες.

Πιο συγκεκριμένα, 100 γρ. Farley's Original Rusks, της Heinz, περιέχουν 29 γρ. ζάχαρης, δηλαδή περισσότερη ζάχαρη από αυτήν που περιέχεται στα 100 γρ. ορισμένων χωνευτικών μπισκότων με σοκολάτα.

Επίσης τα Toddler's Own Mini Cheese Biscuits, της Heinz, για νήπια περιέχουν 7,3 γρ. κορεσμένων λιπαρών ανά 100 γρ., δηλαδή περισσότερα από τα 6,7 γρ. κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν τα 100 γρ. ενός είδους τζίζμπεργκερ της αλυσίδας ταχυφαγίας MacDonald.

Η Cow & Gate, η οποία παρασκευάζει μία σειρά από βρεφικές και παιδικές τροφές και γάλατα, αντέδρασε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής, σημειώνοντας ότι έχει ήδη σταματήσει την παραγωγή των παιδικών μπισκότων της.

«Σε συνεργασία με τη (βρετανική) Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων είχαμε ήδη αποφασίσει να σταματήσουμε τα παιδικά μπισκότα μας, όταν ενημερωθήκαμε για την παρουσία υδρογονωμένων λιπαρών», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα