Επικίνδυνη ουσιά σε μπιμπερό

Να επανασχεδιάσουν τη χημική σύσταση των προϊόντων τους ώστε να αφαιρεθεί μια επικίνδυνη ουσία, καλούνται έξι εταιρείες που κατασκευάζουν βρεφικά μπιμπερό στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την ουσία Bisphenol A (BPA), η οποία εικάζεται ότι αλλοιώνεται, όταν στο μπουκάλι πέφτει πολύ ζεστό υγρό.

Η συγκεκριμένη οδηγία προς τους κατασκευαστές ισχύει προς το παρόν μόνο στις ΗΠΑ, όπου οι υγειονομικές Αρχές συμβούλευσαν τους γονείς να μη βάζουν βραστό νερό στα μπιμπερό που περιέχουν την ουσία BPA και να μην τα χρησιμοποιούν για να ζεστάνουν το περιεχόμενο στα μικροκύματα.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα μπιμπερό αντιδρούν, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, γιατί οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στα μπιμπερό, είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες που θα προκαλούσαν διαρροή της BPA στο περιεχόμενο των μπουκαλιών και άρα στην τροφή των βρεφών.

Σε έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Μ. Βρετανία, βρέθηκε ότι ενήλικες με υψηλά επίπεδα BPA στον οργανισμό τους είναι πιθανότερο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.

Ωστόσο, ο υπεύθυνος γιατρός που ηγήθηκε της έρευνας, είπε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ακράδαντα την άμεση σχέση μεταξύ της BPA και των συγκεκριμένων παθήσεων.

Η BPA ανακηρύχτηκε ως «βλαβερή» ουσία το 2008 από τον Καναδά, ο οποίος ανακοίνωσε απαγορευτικά μέτρα για την εισαγωγή και πώληση μπουκαλιών με τη συγκεκριμένη ουσία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα