Εξάρτηση από την νικοτίνη έχουν παιδιά παθητικοί καπνιστές

Οι γονείς που καπνίζουν κοντά στα παιδιά τους, στα σπίτια, τα αυτοκίνητα κλπ,, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι αυτή η συνήθειά τους μπορεί να δημιουργήσει στα παιδιά-παθητικούς καπνιστές συμπτώματα εξάρτησης από τη νικοτίνη του τσιγάρου, αντίθετα με τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι αν κάποιος δεν καπνίζει, αποκλείεται να εμφανίσει εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Αυτό διαπίστωσε κοινή έρευνα εννέα καναδικών ινστιτούτων, τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Addictive Behaviors" (Εθιστικές Συμπεριφορές), σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily.

Η εκ των επικεφαλής της έρευνας, δρ Τζένιφερ Ο'Λάφλιν, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, δήλωσε ότι ακόμα και αν τα παιδιά δεν έχουν καπνίσει ποτέ, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο συμπτωμάτων εξάρτησης από τη νικοτίνη, αν οι γονείς τους δεν προσέχουν. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, πρέπει οι κρατικοί φορείς να κάνουν παρεμβάσεις, ώστε να απαγορευτεί ή έστω να περιοριστεί το κάπνισμα παρουσία των παιδιών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.800 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών και διαπιστώθηκε ότι το 5% από αυτά εμφάνιζαν συμπτώματα εξάρτησης και στέρησης από τη νικοτίνη (καταθλιπτική διάθεση, προβληματικό ύπνο, ευερεθιστότητα, άγχος, ανησυχία, δυσκολία συγκέντρωσης, αυξημένη όρεξη κ.α.), παρόλο που δεν είχαν ποτέ καπνίσει, αλλά ήσαν απλώς παθητικοί καπνιστές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα