Το βρεφικό γάλα υπεύθυνο για τον παιδικό διαβήτη;

Τo συνθετικό γάλα που πολλές φόρες παίρνει τη θέση του μητρικού θηλασμού αλλά και διάφοροι ιοί όπως ο κοξάκι, είναι πολύ πιθανόν να ευθύνονται για την αύξηση του αριθμού των παιδιών που εμφανίζουν τον διαβήτη τύπου Ι. Όπως μάλιστα τονίζουν οι διαβητολόγοι, ο νεανικός διαβήτης εμφανίζεται πια και σε μωρά- δύο ή ακόμη και ενός έτους!

Περίπου 3.000 Ελληνόπουλα διαπιστώνεται κάθε χρόνο ότι πάσχουν από νεανικό διαβήτη και ρυθμίζουν το σάκχαρό τους με ινσουλίνη. Σε όλο τον κόσμο- και στην Ελλάδα- παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του νεανικού διαβήτη. Στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (Ιnternational Diabetes Foundation) δείχνουν ότι 440.000 παιδιά παγκοσμίως πάσχουν από νεανικό διαβήτη και κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 70.000 νέα περιστατικά.

«Τα τελευταία χρόνια ο διαβήτης τύπου Ι προσβάλλει ακόμη και μωρά», υπογραμμίζει η αναπληρώτρια διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Π. & Α. Κυριακού» και υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου κ. Ανδριανή Βαζαίου.

Τα συμπτώματα
Έντονη δίψα, συνεχής πείνα, έντονη αδυναμία, συχνοουρία, απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα: αυτά είναι τα σημάδια του νεανικού διαβήτη που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς.

«Αν η νόσος δεν διαγνωσθεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα με τη χορήγηση ινσουλίνης, το αποτέλεσμα είναι η πρόκληση κώματος, μια κατάσταση που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή», υπογραμμίζει η παθολόγος- διαβητολόγος, επίκουρη καθηγήτρια κ. Ασημίνα Μητράκου.

ΤΑ ΝΕΑ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα