Πολλά τα προβλήματα στα παιδιά από την παραμονή σε παιδιατρικές ΜΕΘ

Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παιδιατρικών νοσοκομείων, υποφέρουν από παραισθήσεις και κινδυνεύουν περισσότερο από Σύνδρομο Μετατραυματικού Άγχους, σύμφωνα με μελέτη Βρετανών επιστημόνων που επισημαίνουν ότι τα παιδιά αυτά έχουν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν παραισθήσεις, εφόσον τους χορηγήθηκαν οπιούχα παυσίπονα ή σκευάσματα που περιείχαν βενζοδιαζεπίνες, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών.

«Τα παιδιά ανέφεραν ότι έβλεπαν ποντίκια, γάτες και σκορπιούς στους τοίχους και ορισμένες φορές, πάνω στα κρεβάτια τους, ενώ δύο παιδιά είχαν πεισθεί ότι οι γονείς τους αντικαταστάθηκαν από εξωγήινους σωσίες», λέει η δρ Τζίλιαν Κόλβιλ, συντάκτρια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Η ομάδα της δρ Κόλβιλ εξέτασε 102 παιδιά ηλικίας από επτά ετών και πάνω, που είχαν λάβει εξιτήρια από μονάδες εντατικής θεραπείας παιδιατρικών νοσοκομείων της βρετανικής πρωτεύουσας και διαπίστωσε ότι τα μισά από αυτά είχαν μόνο αποσπασματικές μνήμες της νοσηλείας τους. Ποσοστό 33% των ερωτηθέντων παιδιών έκανε λόγο για παραισθήσεις.

«Ένα από τα παιδιά μας είπε ότι έβλεπε και ένιωθε σκορπιούς να περπατούν στα χέρια και στα πόδια του. Οι παραισθήσεις κράτησαν δύο με τρεις ημέρες και σιγά-σιγά οι σκορπιοί έγιναν διαφανείς. Το παιδάκι είχε επιζήσει τρομερού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, αλλά περιέγραψε τις παραισθήσεις σαν πιο τρομακτικές από το δυστύχημα. Ένα άλλο παιδί είδε ματωμένη γάτα στο ταβάνι και πείσθηκε λίγο αργότερα ότι η μητέρα του είχε αντικατασταθεί από σωσία με παράξενη φωνή», λέει η δρ Κόλβιλ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα