Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί προστατεύουν από τη λευχαιμία

Τα παιδιά που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς έχουν 30% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν τη συνηθέστερη μορφή παιδικής λευχαιμία, πιθανώς επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα εκτίθεται σε περισσότερες ασθένειες.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ανασκόπηση 14 παλαιότερων ερευνών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 6.108 παιδιά με λευχαιμία και 13.704 υγιή παιδιά.

Όπως αναφέρει το Reuters, η μελέτη της Πατρίσια Μπάφλερ στο Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ έδειξε ότι όσο νωρίτερα κοινωνικοποιούνται τα παιδιά τόσο το καλύτερο, καθώς η μέγιστη προστασία παρατηρήθηκε στα νήπια που άρχισαν το βρεφονηπιακό σταθμό στην ηλικία του ενός ή των δύο ετών.

Αν και μηχανισμός εκδήλωσης της παιδικής λευχαιμίας δεν έχουν αποσαφηνιστεί, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι για την εκδήλωση της ασθένειας απαιτούνται δύο παράγοντες: Ο πρώτος είναι μια γενετική μετάλλαξη με την οποία γεννιέται το παιδί, ενώ ο δεύτερος ίσως είναι κάποια παιδική λοίμωξη που πυροδοτεί τη νόσο προκαλώντας μια «εσφαλμένη» απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έκθεση σε άλλες ασθένειες, όπως τα κρυολογήματα που μεταδίδονται ανάμεσα στα νήπια των βρεφονηπιακών σταθμών, ίσως βοηθά στην εξουδετέρωση του δεύτερου αυτού παράγοντα.

Η νέα έρευνα «μάς επιτρέπει να έχουμε μια καλύτερη κατανόηση του δυνητικού ρόλου μιας μόλυνσης ή της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτήν τη διαδικασία» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC η Δρ Μπάφλερ.

«Φαίνεται ότι η απόκτηση εμπειριών [κοινωνικοποίησης] νωρίς στη ζωή προετοιμάζει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα απ' ό,τι αν το παιδί είναι απομονωμένο και δεν έρχεται συχνά σε επαφή με μεγάλο αριθμό αδελφών ή άλλων παιδιών σε μία ομάδα» σημείωσε.
Η μελέτη της Μπάφλερ, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Λονδίνο, αφορά την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, η οποία αντιστοιχεί στο 80% των κρουσμάτων λευχαιμίας σε παιδιά.

Η ασθένεια, είπε η ερευνήτρια, εμφανίζεται σε 20 με 30 παιδιά ανά εκατομμύριο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα