Κίνδυνος πρόωρου θανάτου από τα συμπληρώματα διατροφής

Τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου φαίνεται πως αυξάνουν τα δημοφιλή βιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής που παίρνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, με την ελπίδα ότι θα βελτιώσουν την υγεία τους.

Οπως προκύπτει μέσα από πρόσφατη επιστημονική έρευνα, οι υγιείς άνθρωποι που λαμβάνουν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και Ε, για να αποτρέψουν την εμφάνιση νόσων, όπως ο καρκίνος, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στον οργανισμό τους αφού οι ουσίες αυτές παρεμποδίζουν τη λειτουργία της φυσικής άμυνας του οργανισμού και αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16%.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, κάνοντας τον απολογισμό περίπου 67 ερευνών στις οποίες είχαν συμμετάσχει 230.000 υγιείς ενήλικες, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι οι συνθετικές αντιοξειδωτικές ουσίες αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής. Αντιθέτως, ανακάλυψαν ότι κάποιες από αυτές συνδέονται με τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

Τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Ε, C, βήτα-καροτένιου και σεληνίου, λέγεται ότι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο. Αυτή ακριβώς η δράση τους όμως προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς πιστεύουν ότι παρεμποδίζει τη δράση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, οι Δανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Α αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου στους υγιείς ανθρώπους κατά 16%, τα συμπληρώματα βήτα-καροτένιου κατά 7% και τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε κατά 4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αποτελέσματα αφορούν μονάχα τα συνθετικά βιταμινούχα συμπληρώματα και σε καμία περίπτωση τις βιταμίνες που λαμβάνουμε μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά.
«Δεν βρήκαμε στοιχεία που να πιστοποιούν ότι η λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε υγιείς ανθρώπους ή σε άτομα που πάσχουν από διαφόρων ειδών ασθένειες. Για την ακρίβεια, ανακαλύψαμε το ακριβώς αντίθετο» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Γκόραν Μπιελάκοβιτς τονίζοντας ότι μια ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα