Βρήκαμε τον Καναδό συγγραφέα Jonas Saul στην Αμοργό

Βρήκαμε τον Καναδό συγγραφέα Jonas Saul στην Αμοργό

Κάνοντας την πεζοπορία από το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας μέχρι την άλλη πλευρά του νησιού στην Αιγιάλη, διαδρομή πέντε ωρών, συναντήσαμε τον Καναδό συγγραφέα Jonas Saul. 

Τι κάνει ένας Καναδός συγγραφέας στην Ελλάδα;
Η σύντομη απάντηση: ζώντας το όνειρο. Η μεγάλη απάντηση: να ζήσω τη ζωή που πάντα ήθελα. Πραγματικά, η Ελλάδα είναι μαγική. Επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Ελλάδα το 2011 και την ερωτεύτηκα. Επέστρεψα αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία και ακόμα δεν μπορούσα να χορτάσω την ομορφιά, το φαγητό, τους ανθρώπους και την υπέροχη γη και θάλασσα. Είναι η χώρα του Θεού. Όταν επέστρεψα στα τέλη του 2019, άρχισαν οι καραντίνες λίγο αργότερα, οπότε έμεινα περισσότερο. Μετά γνώρισα μια όμορφη Ελληνίδα και παντρευτήκαμε πρόσφατα. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος. Είναι σαν να έπαιξα καζινο NetBet και να πέτυχα το τζάκποτ—παντρεύτηκα μια γυναίκα από την αγαπημένη μου χώρα στον πλανήτη.

Τι σας έκανε να διαλέγετε την Αμοργό;
Πάντα ήθελα να αποσυρθώ σε ένα ελληνικό νησί. Όταν λοιπόν έμαθα ότι η γυναίκα μου είχε σπίτι στην Αμοργό, το ελληνικό μου όνειρο έγινε ακόμα πιο πλούσιο. Η Αμοργός είναι ένα υπέροχο νησί των Κυκλάδων, πολύ κοντά στη Νάξο. Είναι πλούσιο σε ιστορία, έχει ένα μοναστήρι 1.000 ετών και τόσο υπέροχους ανθρώπους. Δεν μπορώ να φανταστώ να ζω πουθενά αλλού.

Τι σας εμπνέει να γράψετε;
Πάντα έχω μια ιστορία να πω. Η φαντασία μου καλπάζει και με γεμίζει με ιδέες και ερωτήσεις του τύπου « τι θα γινόταν αν»  και όσο περισσότερο σκέφτομαι αυτές τις ιδέες, τόσο περισσότερα σημεία πλοκής αναπτύσσονται και χάνομαι στην ιστορία της δημιουργίας μου. Τότε είναι που ξέρω ότι πρέπει να τα γράψω όλα. Μήνες αργότερα, έχω ήδη γράψει το προσχέδιο ολόκληρου του βιβλίου.
Η έμπνευση έρχεται από πολλά μέρη, αλλά θα μπορούσα να την συνοψίσω με μια λέξη: ζωή.
Απλώς βγαίνω έξω και ζω τη ζωή, διαβάζω, παρακολουθώ ειδήσεις, ταινίες, συμμετέχω σε συζητήσεις, παίζω ένα άθλημα, τρώω παγωτό—σχεδόν οτιδήποτε εμπνέει υπέροχες ιστορίες.
Μέσω αυτής της διαδικασίας, έγραψα 55 μυθιστορήματα και πούλησα εκατομμύρια, με τη σειρά μου Sarah Roberts να επιλέγεται από την Mad River Pictures στο Χόλιγουντ.

Μιας και μιλήσατε για Χόλιγουντ, τι πιστεύετε για την απεργία;
Οι απεργίες των σεναριογράφων και των ηθοποιών είναι κάτι που έπρεπε να συμβεί και θα ωφελήσουν τους ανθρώπους σε μεγάλο βαθμό για τα επόμενα χρόνια, όταν λάβουν αποφάσεις και νέα συμβόλαια. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να δουλέψουν σκληρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι απεργίες να τελειώσουν γρήγορα για χάρη όλων.
Πιστεύετε ότι οι Έλληνες συγγραφείς έχουν μια ευκαιρία στην εκδοτική Μέκκα, την Νέα Υόρκη;
Όλοι έχουν μια ευκαιρία με την εκδοτική μηχανή της Νέας Υόρκης, με την προϋπόθεση ότι τα βιβλία τους είναι γραμμένα στα αγγλικά, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων. Οι Έλληνες συγγραφείς που έχουν εκδοθεί παραδοσιακά θα μεταφραστούν και θα διανεμηθούν σε ένα αγγλικό κοινό. Όσο αφορά όλους τους Έλληνες συγγραφείς που έχουν προτιμήσει την αυτοέκδοση  (ή Έλληνες συγγραφείς που δεν έχουν εκδοθεί), βρείτε έναν τρόπο να μεταφραστούν τα βιβλία σας στα αγγλικά και στη συνέχεια ξεκινήστε τη διαδικασία αναζήτησης πρακτόρων και εκδοτικών οίκων στη Νέα Υόρκη. Διότι στην Αμερική και τον Καναδά δεν μπορεί ένας συγγραφέας να υποβάλλει το έργο του στον εκδοτικό οίκο. Οι οίκοι δέχονται μόνο υποβολές από ατζέντηδες, οπότε μόλις ένας συγγραφέας τελειώσει το βιβλίο του πρέπει να το υποβάλει για εκπροσώπηση σε ατζέντη. 

Πως και αποφασίσατε να ασχοληθείτε με retreats;
Γιατί τα retreats είναι μια αφορμή για τους ανθρώπους να έρθουν και να γνωρίσουν την Ελλάδα ακολουθώντας ένα υπέροχο πρόγραμμα όπως το Reading Retreat ή το Hiking Retreat. Προσφέρουμε επίσης Writing και Yoga Retreats. Αυτές οι εκδρομές επιτρέπουν στους επισκέπτες να απολαύσουν την Αμοργό (ή κάποια άλλα νησιά) με ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα ακολουθώντας ένα άνετο και ευχάριστο πρόγραμμα ενώ απολαμβάνουν το νησί. Έχουμε ήδη προγραμματίσει retreats για το 2024 ενώ φέτος τον Σεπτέμβρη θα αφορά μόνο συγγραφείς.

Ο Jonas Saul είναι ο συγγραφέας των μπεστ σέλερ της σειράς Sarah Roberts και έχει γράψει και δημοσιεύσει σχεδόν πενήντα θρίλερ. Αφού πούλησε πολλά εκατομμύρια βιβλία, υπέγραψε με την Gandolfo Helin & Fountain Literary and Dramatic Rights Management. Ο Jonas ξεπέρασε συχνά τον Stephen King και τον Dean Koontz στην Amazon αρκετές φορές κατά την τελευταία δεκαετία.

Είναι λογοτεχνικός διευθυντής της Imagine Media Group Literary Management, ο αρχισυντάκτης της Imagine Press Inc και τώρα ξεκίνησε να διοργανώνει retreats συγγραφέων και αναγνωστών στην Αμοργό. Ο Jonas προσκαλείται τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής, δάσκαλος και παρουσιαστής εργαστηρίων σε διεθνή συνέδρια συγγραφής και φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως. Είναι ενεργό μέλος της International Thriller Writers Inc.

Rania Synodinou

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα