Καμπανάκι Τζανάκη για τον σταφυλόκοκκο – Πώς μεταδίδεται και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα παιδιά

Καμπανάκι Τζανάκη για τον σταφυλόκοκκο – Πώς μεταδίδεται και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα παιδιά

Για τον σταφυλόκοκκο μίλησε το πρωί της Τρίτης 21/5 ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης τονίζοντας πως «είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες».

Σε συνέντευξή του στο ΕΡΤNews και με αφορμή τα παιδιά που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο στη Λαμία μετά από την κατανάλωση σχολικών γευμάτων ο Νίκος Τζανάκης είπε: «Ο σταφυλόκοκκος όταν καλλιεργηθεί στις ανάλογες συνθήκες παράγει μια εντεροτοξίνη και αυτή ευθύνεται για τις τοξικές γαστρεντερίτιδες, δηλαδή τις τροφικές δηλητηριάσεις».

«Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι’ αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου.

Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας» επεσήμανε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα