Χριστόψωμο: Η παραδοσιακή συνταγή για Χριστούγεννα 2018

Χριστόψωμο: Η παραδοσιακή συνταγή για Χριστούγεννα 2018

 Χριστόψωμο φτιάχνουν οι νοικοκυρές για τα Χριστούγεννα 2018. Στην Ελληνική παράδοση βρίσκουμε πολλά Χριστόψωμα, απλά, συμβολικά, περίτεχνα με τα πλουμίδια του, λίγο γλυκούτσικο για γλυκιά ζωή, με καρπούς πάνω τους για την αφθονία και την ευζωία του «σπιτιού», πρέπει να κόβεται με το χέρι του νοικοκύρη πάντα γιατί το «σίδερο» (μαχαίρι) είναι σκληρό και το «πληγώνει» Τελικά το ίδιο το ψωμί είναι σύμβολο γιατί για την Ελληνική παράδοση, το ψωμί είναι το Α και το Ω, αν το σπίτι είχε ψωμί ήταν «πλούσιο» και καλότυχο!

Υλικά
440 gr. αλεύρι
8 gr. μαγιά στιγμής ή 15 gr. νωπή
60 ml. πετιμέζι
350 ml. χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Σουσάμι
Αμύγδαλα

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Σε ένα λεκανάκι κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα προσθέτουμε την μαγιά, την ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό, περίπου μισό φλυτζάνι, το νερό, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, κατόπιν προσθέτουμε την κανέλα, το πετιμέζι, το υπόλοιπο νερό, το ξύσμα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Πλάθουμε ένα καρβελάκι αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Αφήνουμε το καρβελάκι να φουσκώσει για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο.

Βυθίζουμε τα αμύγδαλα στην ζύμη σε όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 175°C Κελσίου μέχρι να ροδίσει, περίπου 45 λεπτά.

Αν θέλουμε μόλις βγεί από τον φούρνο ζεστό αλείφουμε με μέλι.

Κόβουμε το Χριστόψωμο με το χέρι στο χριστουγεννιάτικο μεσημεριανό γεύμα με γέλια, χαρά και ευχές.

Χριστόψωμο: Σημειώσεις για την συνταγή:

Αν δεν έχετε πετιμέζι χρησιμοποιήστε μέλι.
Αν θέλετε μπορείτε να κρατήσετε λίγη ζυμη και να στολίσετε το Χριστόψωμο με πλουμίδια!

Καλά Χριστούγεννα!

ekklisiaonline

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα