Η σπιτική σάλτσα ντομάτας είναι ένα από εκείνα τα μικρά διαμάντια της κουζίνας που αξίζει να φτιάξεις τουλάχιστον μια φορά.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να ανοίγεις τον χειμώνα ένα βάζο με κατακόκκινη, αρωματική σάλτσα φτιαγμένη από καλοκαιρινές και φθινοπωρινές ντομάτες — χωρίς συντηρητικά, χωρίς πρόσθετα, μόνο με αγνά υλικά και λίγη αγάπη.
Υλικά (για 1 βάζο του 1 λίτρου)
- 2 κιλά φρέσκες, ώριμες ντομάτες
- 2 κουταλιές της σούπας (περίπου) χοντρό θαλασσινό αλάτι
Διαδικασία
1. Προετοιμασία ντομάτας
Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και πιέζουμε ελαφρά για να φύγουν τα σπόρια και τα πολλά υγρά. Έτσι η σάλτσα μας θα βγει πιο δεμένη και όχι νερουλή.
2. Τρίψιμο
Χρησιμοποιούμε τη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Η φλούδα μένει πάνω και δεν χρειάζεται ξεφλούδισμα. Ο πολτός είναι η βάση της σάλτσας.
3. Αναλογία αλατιού
Για κάθε 1 λίτρο πολτού, προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι. Το αλάτι δεν προσθέτει μόνο γεύση, αλλά συντηρεί φυσικά τη σάλτσα.
4. Βράσιμο
Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί κατά το 1/3 του αρχικού όγκου. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει.
5. Αποστείρωση & γέμισμα
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή σάλτσα, τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα για να δημιουργηθεί κενό αέρος. Έτσι διατηρούνται για πολλούς μήνες.
6. Αποθήκευση
Αφήνουμε τα βάζα να κρυώσουν τελείως και τα φυλάμε στο ντουλάπι. Μόλις ανοιχτεί ένα βάζο, το βάζουμε στο ψυγείο.
Tips & Μυστικά
- Διάλεξε ώριμες, καλοκαιρινές ντομάτες (ιδανικά ποικιλία ρομαν) για πιο γλυκιά γεύση.
- Αν θες πιο αρωματική σάλτσα, πρόσθεσε φρέσκο βασιλικό ή λίγη ρίγανη στο τέλος του βρασμού.
- Για βελούδινη υφή, μπορείς να περάσεις τη σάλτσα από μύλο λαχανικών αντί για τρίφτη.
- Μην αμελείς την αποστείρωση: βράσε τα βάζα για 10 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσεις.
Γιατί αξίζει να τη φτιάξεις
Με λίγη προσπάθεια το καλοκαίρι, έχεις στα χέρια σου έναν πραγματικό «θησαυρό» για όλο τον χειμώνα.
Είναι το πιο αγνό, εύκολο και οικονομικό «έτοιμο» υλικό για μακαρονάδες, πίτσες, μαγειρευτά και σούπες.
Και το καλύτερο; Ξέρεις ακριβώς τι έχει μέσα — τίποτα περισσότερο από ντομάτα, αλάτι και μεράκι.