Το mac and cheese δεν είναι απλώς μια μακαρονάδα με τυρί – είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που μας «αγκαλιάζουν» μετά από μια δύσκολη μέρα. Ο λόγος; Συνδυάζει υδατάνθρακες και λιπαρά, ενεργοποιώντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και απελευθερώνοντας ντοπαμίνη. Με λίγα λόγια, πρόκειται για το απόλυτο comfort food που ξυπνά μνήμες από παιδικά χρόνια και οικογενειακές στιγμές.
Η κρεμώδης, λιπαρή υφή του τυριού και η απλότητα της μακαρονάδας αφήνουν χώρο για άπειρες παραλλαγές – με μπαχαρικά, λαχανικά ή ακόμα και μπέικον. Γι’ αυτό και το αγαπούν μικροί και μεγάλοι.
Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για το πιο γρήγορο mac and cheese
Υλικά
- 250 γρ. τσένταρ, σε κομμάτι
- 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
- 1 λίτρο κρέμα γάλακτος 35%, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλου, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. mix τυριών
- Αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα: φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σχοινόπρασο.
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Σε πυρίμαχο σκεύος (24×38 εκ.) βάζουμε όλα τα υλικά: τσένταρ, μακαρονάκι, κρέμα γάλακτος, ζωμό, mix τυριών, αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
- Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και σερβίρουμε με πιπέρι και σχοινόπρασο.
Αν αγαπάς τα γρήγορα και πλούσια πιάτα, αυτή η συνταγή θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Είναι τόσο απλή που δεν χρειάζεσαι ούτε πολλά σκεύη ούτε πολύ χρόνο. Εσύ τι θα πρόσθετες για να το κάνεις πιο «δικό σου»; Μπαχαρικά; Μπέικον; Ή μήπως μια πικάντικη πινελιά;