Νηστίσιμο τσουρέκι ή αλλιώς τσουρέκι του νερού

Νηστίσιμο τσουρέκι ή αλλιώς τσουρέκι του νερού

Το νηστίσιμο αυτό τσουρέκι παρασκευάζεται χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά και είναι ιδανικό για τις ημέρες της νηστείας αλλά και για όσους δεν καταναλώνουν γενικώς ζωικά προϊόντα.

Ετοιμάζεται εύκολα με το μίξερ ή με τα χέρια και είναι υπέροχα γευστικό, αφράτο και μαλακό όπως το κανονικό τσουρέκι.  

Υλικά για τη Συνταγή

  • 480 γραμμάρια (4 φλιτζάνια) αλεύρι για τσουρέκι + λίγο επιπλέον, αν χρειαστεί
  • 10 γραμμάρια (2 ½ κουταλάκια του γλυκού) ξηρή μαγιά στιγμής
  • 75 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  •  90 ml (6 κουταλιές της σούπας) ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • 260 ml χλιαρό νερό ή φυτικό γάλα (αμυγδάλου, βρώμης κτλ)

Αρωματικά της αρεσκείας σας, προαιρετικά (¼ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι, μια πρέζα κακουλέ, 1 πρέζα μαστίχα σκόνη), που έχετε χτυπήσει σε ένα γουδί με λίγη ζάχαρη

Για το γλασάρισμα

  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας νερό ή φυτικό γάλα
  •  Αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Αρχικά ετοιμάστε ένα πρόχειρο προζύμι, βάζοντας σε ένα μπολ το χλιαρό νερό ή το φυτικό γάλα, με τη μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Ανακατέψτε ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη, σκεπάστε και αφήστε το μίγμα για μερικά λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να αφρίσει.

2. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το αλεύρι, το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αρωματικά, ανακατέψτε ελαφρά και προσθέστε το μίγμα της μαγιάς και το λάδι. Αφήστε το μίξερ να δουλέψει με το εξάρτημα του γάντζου για 5 λεπτά περίπου (ή δουλέψτε το με τα χέρια σας 10 λεπτά) μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη και ελαστική ζύμη. Σκεπάστε το μπολ και αφήστε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου.

3. Βάλτε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, χωρίστε την σε τέσσερα ίσα μέρη και πλάστε το κάθε ένα σε κορδόνι (φυτίλι). Πλέξτε τα και σχηματίστε ή μια μεγάλη πλεξούδα με τα 4 φυτίλια ή 2 μικρά τσουρέκια με 2 φυτίλια το καθένα. Βοηθήστε το σχηματισμό των κορδονιών βάζοντας λίγο λάδι στα χέρια σας.

4. Σκεπάστε το πλασμένο τσουρέκι και αφήστε το να ξαναφουσκώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για ½ ώρα.

5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και ανακατέψτε σε ένα μπολ το μέλι με το νερό ή το γάλα. Μόλις το τσουρέκι είναι έτοιμο για ψήσιμο βουρτσίστε απαλά όλη την επιφάνειά του με το μισό διάλυμα μελιού και ψήστε το για 20 λεπτά. Βγάλτε το από το φούρνο, βουρτσίστε με το υπόλοιπο μέλι, πασπαλίστε με το φιλέ ή με ζάχαρη και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά για το μεγάλο τσουρέκι και 10 λεπτά για τα δύο μικρά.

6. Αφήστε να κρυώσει καλά και απολαύστε.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα