Μουσακάς: Συνταγή από το Άγιο Όρος - Νηστίσιμος, αρωματικός με υλικό έκπληξη

Μουσακάς: Συνταγή από το Άγιο Όρος - Νηστίσιμος, αρωματικός με υλικό έκπληξη

Την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής η κλασική συνταγή του μουσακά με κιμά είναι απαγορευτική.

Ωστόσο, αν δεν θέλετε να στερηθείτε το αγαπημένο σας πιάτο, σας βρήκαμε μία νηστίσιμη παραλλαγή του μουσακά την οποία φτιάχνουν στο Άγιο Όρος. Ο νηστίσιμος μουσακάς, τον οποίο μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα κατά της διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής, δεν περιέχει κιμά, αλλά ένα υλικό έκπληξη. Διαβάστε παρακάτω τη συνταγή του Μοναχού Επιφάνιου.

Για τον νηστίσιμο μουσακά θα χρειαστείτε:

- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
- 4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
- 5 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1,5 κιλό φρέσκες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 350 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
- 350 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη
- λίγη κανέλα σκόνη
- λίγο κύμινο σκόνη
- λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- αλάτι, μαυροπίπερο
- 100 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα

Τα υλικά αυτά είναι για 8 μερίδες. Όπως θα διαβάσατε το υλικό έκπληξη που κάνει τη διαφορά είναι η καρυδόψιχα.

Εκτέλεση

- Αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας, και τις αφήνουμε να στραγγίσουν για 1 ώρα τουλάχιστον.
- Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά, πιέζοντας να φύγουν τα νερά.
- Σε άφθονο ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, και ύστερα τις μελιτζάνες.
- Αφήνουμε και τα δύο υλικά σε ξεχωριστά σκεύη με απορροφητικά χαρτιά, να στραγγίσουν τα περιττά λάδια.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα με τη φρυγανιά και την καρυδόψιχα. Αυτή είναι η γέμιση.
- Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνουμε μία σειρά πατάτες και ρίχνουμε με μια βαθιά κουτάλα λίγη από τη γέμιση.
- Κατόπιν στρώνουμε μία σειρά μελιτζάνες και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, δηλαδή γέμιση, πατάτες κ.ο.κ.
- Κανονίζουμε έτσι ώστε τα υλικά να μας φτάσουν για δύο σειρές πατάτες και δύο σειρές μελιτζάνες.
- Καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε στον φούρνο τον μουσακά. Ο χρόνος ψησίματος είναι περίπου 30 λεπτά. Μόλις ροδίσει είναι έτοιμος.
- Καλό είναι να περιμένουμε λίγο να κρυώσει, και μετά να τον κόψουμε.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα