Χάρης Δούκας: Σε 1-2 μήνες η άδεια για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό

Χάρης Δούκας: Σε 1-2 μήνες η άδεια για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό

Ανοιχτή συζήτηση για τη Διπλή Ανάπλαση έγινε στο κλειστό «Παύλος Γιαννακόπουλος» και ο Χάρης Δούκας έδωσε σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά την πρόοδο του γηπέδου που θα κατασκευάσει ο Παναθηναϊκός στον Βοτανικό.

Για περισσότερες από 2 ώρες ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε τις δικές του απαντήσεις στα μέλη του Αθλητικού Ομίλου. Όπως τόνισε, ο στόχος όλων είναι να ετοιμαστούν τα πάντα μέχρι τον Μάιο του 2026. Επίσης, υπογράμμισε πως σε 1-2 μήνες θα βγει και η οικοδομική άδεια, ενώ ανέφερε πως τέτοια ανάπλαση έχει να γίνει στην πρωτεύουσα από τον Εθνικό Κήπο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Μαλακατές, ανέφερε πως οι προσπάθεια όλων είναι να έχουν τα πάντα έτοιμα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις των κ.κ. Δούκα και Μαλακατέ, ξεκίνησε το κομμάτι των ερωτήσεων του κόσμου.

Αναλυτικά η συζήτηση των μελών του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού για το γήπεδο στον Βοτανικό:
- Για τη σύμβαση με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τις 415.000. ευρώ και αν υπάρχει ταβάνι:

Δούκας: «Η σύμβαση αυτή έχει υπογραφεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Δεν είμαστε ακόμα στη φάση υλοποίησης των συμβάσεων. Ισχύει ό,τι έχει ακριβώς υπογραφεί».

- Για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού:

Μαλακατές - Δούκας: «Οι εγκαταστάσεις έχουν παρουσιαστεί. Υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο αφορά αυτούς που έχουν τη δέσμευση να την υλοποιήσουν. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό που έχει υπογραφεί. Τα 30 εκατ. είναι βάση της μελέτης που είχε γίνει. Αν στην πορεία το ποσό γίνει μεγαλύτερο, αυτό αφορά την ΑΕΠ Ελαιώνα. Τα 13 εκατ. αφορούν το MoU, δεν είναι μέρος της σύμβασης. Αυτό μιλάει για ενδεικτικό προϋπολογισμό, όχι οριστικό. Η δέσμευση είναι στις προδιαγραφές (π.χ. στα τετραγωνικά του αθλητικού χώρου), όχι στα χρήματα, γιατί οι τιμές αλλάζουν. Εάν υπάρξει θέμα άρνησης από τις τράπεζες να καλυφθεί το ποσό, τότε υπάρχει θέμα καταγγελίας».

- Για τις συμβάσεις που υπέγραψε ο Ακριτίδης (μέλος της διοίκησης του ΑΟ και συνάμα CEO στην Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ) και αν είναι ανήθικο:

Μαλακατές: «Δεν βλέπω κάτι μη ηθικό και τίποτα σε βάρος του Παναθηναϊκού»

- Για τα προβλήματα που συνάντησε ο κ. Δούκας:

Δούκας: «Ήταν ένας σκουπιδότοπος με μπάζα. Είχε γίνει η εκσκαφή στο παρελθόν, αλλά μετά τα πράγματα έγιναν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Και τώρα δεν υπήρχαν και τα λεφτά. Κάναμε κάποιες δύσκολες μανούβρες και λύσαμε το πρόβλημα. Είναι σημαντικό πως ανέλαβε τον καθαρισμό η ίδια εταιρεία που είναι ανάδοχος του έργου. Το έργο αυτό είναι ευκαιρία ζωής. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν γινόταν τίποτα. Πρέπει να τρέξουμε».

- Για το αν μπορεί να μετατεθεί η ημερομηνία του Μαΐου του 2026:

Δούκας: «Δεν μας έχει γίνει καμία συζήτηση από τους εργολάβους για αλλαγή της ημερομηνίας. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να είναι όλα έτοιμα τότε».

- Για τη μετακόμιση της ΠΑΕ στο ΟΑΚΑ και τη Λεωφόρο:

Μαλακατές: «Το γήπεδο στη Λεωφόρο θα κατεδαφιστεί μόνο όταν πάρουμε στα χέρια τις καταστάσεις του Ερασιτέχνη και το νέο γήπεδο. Είναι συμβασιοποιημένο. Τα δύο αυτά είναι έργα είναι σκοπός να ετοιμαστούν ταυτόχρονα, για να μην μείνει ένα από τα δύο ενεργά αν ετοιμαστεί πρώτα το άλλο. Δεν προκαλεί πρόβλημα η υπογραφή της ημερομηνίας για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Ήταν λάθος. Το μείζον ζήτημα είναι να πάρουμε τις εγκαταστάσεις. Έπρεπε να υπογράφει με αυτή την ημερομηνία το έργο για να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις».

- Για την κατάσταση της Λεωφόρου και το κλειστό «Παύλος Γιαννακόπουλος»:

Μαλακατές: «Αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε τόσα χρόνια το έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Έχετε δίκιο για την κατάσταση του περιβάλλοντα χώρου. Θα δεχθώ πως είναι αμέλεια. Υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, προσπαθούμε να έχουμε ανταγωνιστικά τμήματα».

- Για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στον Βοτανικό:

Δούκας: «Ο Βοτανικός είναι σκουπιδότοπος αυτήν τη στιγμή. Πάμε να αναπλάσουμε μία υποβαθμισμένη περιοχή. Ένας τεράστιος πράσινος χώρος δωρεάν, ένα πάρκο δωρεάν, να δημιουργήσουμε ένα νέο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη, φτιάχνοντας ταυτόχρονα κι ένα γηπεδικό στολίδι. Τέτοια ανάπλαση έχει να γίνει από τον εθνικό κήπο».

- Για το όνομα που θα έχει η άδεια κατεδάφισης:

Δούκας: «Ο Δήμος κατέθεσε την αίτηση για την άδεια κατεδάφισης με συναίνεση του Παναθηναϊκού. Θα βγει στο όνομα του Δήμου. Η περιοχή εδώ είναι κοινόχρηστος χώρος πρασίνου κι έχει γίνει μεταφορά των εδώ δικαιωμάτων στον χώρο τον αντίστοιχο στον Βοτανικό. Στα δημοτικά συμβούλια λένε πως όλος ο Δήμος ασχολείται με τον Παναθηναϊκό. Το να μιλάμε το 2024 ακόμα γι' αυτά δείχνει γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός στο εργοτάξιο».

Μαλακατές: «Εμείς παραλάβαμε μία κατάσταση από το 2006. Ένα νόμο. Το οικόπεδο αποτελεί κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και το γήπεδο είναι με χρήση στον Παναθηναϊκό. Από τη στιγμή που είναι κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, ανήκει στον Δήμο. Εμείς βάλαμε μέσα στη σύμβαση πως όποια δικαιώματα υπάρχουν στη Λεωφόρο, μεταφέρθηκαν αυτόματα στον Βοτανικό».

- Για το αν μπορεί ο δήμαρχος να καταγγείλει τις συμβάσεις:

Δούκας: «Μπορώ να μην κάνω τίποτα, όπως έγινε με τους προκατόχους μου. Εγώ θα παλέψω για να δώσω στον Παναθηναϊκό δύο νέα στάδια».

- Για το αν είναι η οριστική μελέτη που παρουσιάστηκε:

Δούκας: «Ναι, είναι οριστική».

Μαλακατές: «Οριστική είναι η μελέτη»

- Για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη που είναι εκτός Προεδρικού Διατάγματος:

Δούκας: «Δεν είναι όλες. Η πισίνα είναι εκτός της κόκκινης γραμμής του Προεδρικού Διατάγματος. Με αυτό το κομμάτι ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή. Είμαστε κοντά στη λύση. Θα την ανακοινώσω όταν είναι οριστική η λύση και εγκεκριμένη από τις αρμόδιες αρχής. Προσπαθούμε να αποφύγουμε την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος. Αν χρειαστεί, θα είναι μακρόσυρτη διαδικασία. Στο Ελληνικό έχει γίνει πολλές φορές».

- Για τη δεσμευτικότητα του MoU:

Δούκας: «Δεν έχει δεσμευτική ισχύ το MoU. Είναι καταγραφή. Αυτό που έχει δεσμευτική ισχύ είναι η μελέτη. Μετά υπάρχει και η μελέτη εφαρμογής, που είναι πολύ κοντά με την οριστική μελέτη. Το κοστολόγιο είναι απαραίτητο μέσα στην μελέτη εφαρμογής».

- Για το ταμείο της Διπλής Ανάπλασης και την προθεσμία που έχει από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025:

Δούκας: «Ξέρουμε πολύ καλά τις ημερομηνίες. Μπορούμε να πάρουμε και δύο τρείς επιπλέον μήνες αν είμαστε σε ένα καλό σημείο. Υπάρχει ένα ν+2 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εμάς περιμένει το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν έχουμε ακόμα ανάδοχο».

- Για το αν φροντίσει ο ΠΑΟ να μείνει ο Παναθηναϊκός με κάποια τυχόν γήπεδα στην περιοχή της Λεωφόρου:

Μαλακατές: «Θα κάνουμε τέτοιες προσπάθειες ώστε να κρατήσουμε τα γήπεδα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή της Λεωφόρου για τα παιδιά της οικογένειας του Παναθηναϊκού»

- Για το αν μπορεί να αλλάξει το Προεδρικό Διάταγμα:

Δούκας: «Μπορούν να γίνουν αλλαγές στο προεδρικό διάταγμα. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει αφού συγκεντρώσουμε μία ομάδα αλλαγών που θα γίνουν ως πακέτο».

- Για την πρόοδο του έργου:

Δούκας: «Είχαμε κάνει ήδη μία συνέντευξη Τύπου, όταν αισθανθήκαμε ότι είχαμε λύσει θεμελιώδη πράγματα σχετικά με το έργο. Και εσείς έχετε δει ότι έχει ξεκινήσει μία δουλειά στον χώρο του γηπέδου και το βασικό είναι στο σκάμμα που είναι ο καθαρισμός και οι εκσκαφές. Αυτό που καταφέραμε και έγινε, είναι ότι βάλαμε μέσα την κοινοπραξία.

»Μία δύσκολη διαδικασία, βρήκαμε επιπλέον χρηματοδότηση και με πρόσθετη σύμβαση έχουν μπει μέσα και δουλεύουν. Το δεύτερο ήταν η οικοδομική άδεια του γηπέδου, έχουμε προχωρήσει σε γρήγορους ρυθμούς και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε την προέγκριση. Σε περίπου ένα μήνα, δύο μήνες μπορεί να έχουμε και την οικοδομική άδεια, που επίσης θα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αν την πάρουμε, όλο το έργο θα πάει μπροστά, θα μπορέσουμε να μιλάμε πολύ διαφορετικά. Είμαστε κοντά, τις επόμενες ημέρες θέλουμε να έχουμε την προέγκριση και σε 1-2 μήνες την άδεια. Έχει πια μπει σε μία πλοήγηση η συνολική προσπάθεια, είναι ένα τεράστιο και σύνθετο εγχείρημα, το οποίο έχει σαν καταλύτη τα δύο γήπεδα, γι' αυτό και έχει πολύ μεγάλη αξία να ξεκινήσει το ποδοσφαιρικό γήπεδο, το οποίο έχει μεγαλύτερη διάρκεια από αυτό του Ερασιτέχνη».

- Για το αν μπορεί να μετατεθεί η ημερομηνία για το 2026:

«Οι εργολάβοι προς στιγμήν δεν μας έχουν κάνει αλλαγή της ημερομηνίας. Μάιος του 2026, αυτή είναι η ημερομηνία. Τώρα αν θα είναι Μάιος, δεν το ξέρω, αλλά η προσπάθεια είναι αυτή και δεν αλλάζει».

- Για τον Βοτανικό:

«Είναι μία τρομακτικά υποβαθμισμένη περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό ότι πάμε σε μία υποβαθμισμένη περιοχή να την αναπλάσουμε. Να την κάνουμε από έναν σκουπιδότοπο, μία περιοχή που θα είναι ένας τεράστιος πράσινος χώρος δωρεάν. Να δημιουργήσουμε έναν νέο πνεύμονα πρασίνου. Τέτοια ανάπλαση έχει να γίνει από τον Εθνικό Κήπο».

- Για την επένδυση:

«Η επένδυση είναι συνολικά κοντά στα 600 εκατ. Είναι μία ιστορική ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό, τα λεφτά αυτά δεν θα είναι ξανά στο τραπέζι. Αισθάνομαι το χρέος και την ευθύνη να πιέσω και τις τράπεζες πάρα πολύ. Και εγώ θα πάρω την ευθύνη και η κυβέρνηση θα πάρει την ευθύνη, για να γίνουν τον Μάιο του 2026».

πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα