Europa - Conference League: Κρίσιμες και δύσκολες «μάχες» για τις ελληνικές ομάδες με φόντο την πρόκριση

Europa - Conference League: Κρίσιμες και δύσκολες «μάχες» για τις ελληνικές ομάδες με φόντο την πρόκριση

Κρίσιμες και δύσκολες «μάχες» φέρνει η τρίτη αγωνιστική των ομίλων σε Europa και Conference League για τις ελληνικές ομάδες, με φόντο την πρόκριση στην επόμενη φάση.

 H AEK δοκιμάζεται στη Μασσαλία απέναντι στη Μαρσέιγ, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Ρεν, ο Ολυμπιακός τη Γουέστ Χαμ και ο ΠΑΟΚ φιλοξενείται από την Αμπερντίν.

 
Μαρσέιγ – ΑΕΚ (19:45)
Παραδοσιακά η 3η αγωνιστική στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, είναι ίσως η πιο καθοριστική. Μπορεί να κρατήσει μία ομάδα «ζωντανή» στο παιχνίδι της πρόκρισης ή να την «εκτροχιάσει» από το στόχο της. Και ο στόχος της ΑΕΚ για την αναμέτρηση με τη Μαρσέιγ (26/10, 19:45) είναι ξεκάθαρος: να μείνει αήττητη και να γίνει φαβορί για πρόκριση στους «16» του Europa League από τον 2ο όμιλο, μετά τη νίκη επί της Μπράιτον και την ισοπαλία απέναντι στον Άγιαξ. 

Οι πρωταθλητές Ελλάδας ταξίδεψαν με σημαντικές απουσίες στη Γαλλία. Και τι μ’ αυτό; Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έχει συνηθίσει την εφετινή σεζόν να «παλεύει» σε κάθε ματς και με τους τραυματισμούς και είναι βέβαιο ότι ο Αργεντινός προπονητής κάτι θα σκεφτεί για να καλύψει τα κενά των Γκαρσία, Γκατσίνοβιτς και Αραούχο. 

 
Άπαντες στην Ένωση γνωρίζουν ότι η αναμέτρηση του «Βελοντρόμ» θα είναι μια αποστολή πάρα πολύ δύσκολη. Η Μαρσέιγ είναι μεταμορφωμένη προς το καλύτερο από τότε που αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό, τον οποίο όμως είχε νικήσει στο γήπεδό της. Οι Γάλλοι στο Europa League σκοράρουν εύκολα, δέχονται όμως γκολ εξίσου εύκολα με συντελεστή τερμάτων 5-5 στις πρώτες δύο αγωνιστικές. Έχασαν… μέσα από τα χέρια τους τη νίκη επί της Μπράιτον όταν προηγήθηκαν 2-0 και δέχτηκαν στο 88′ το γκολ της ισοφάρισης (2-2), ενώ και στην πρεμιέρα έχασαν το προβάδισμα που είχαν αποκτήσει (2-1) στο 3-3 με τον Άγιαξ. 

Οι δύο ομάδες έχουν τεθεί ξανά αντιμέτωπες το 1989 στον Β’ γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών, όταν η ΑΕΚ βίωσε μία από τις μεγαλύτερες αδικίες της ιστορίας της. Στο πρώτο ματς του «Βελοντρόμ» άνοιξε το σκορ στο 4′ με τον Τζίμι Πατίκα, όμως είδε τον απαράδεκτο Ελβετό διαιτητή Σαντόζ να γυρίζει «πίσω» τη φάση, υποδεικνύοντας φάουλ υπέρ (!) του παίκτη της ΑΕΚ! Μάλιστα στο ελεύθερο χτύπημα, ο Οκόνσκι είχε σημαδέψει το δοκάρι. Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε 2-0 ενώ στη ρεβάνς το σκορ ήταν ισόπαλο 1-1. 

Στο πέρασμα των χρόνων, ωστόσο, οι οπαδοί των δύο ομάδων ανέπτυξαν σχέσεις φιλίας και θεωρούνται «αδελφά» σωματεία, σε επίπεδο φιλάθλων. Σε βαθμό τέτοιο ώστε η «μάχη» του 2ου ομίλου να μοιάζει με μια γιορτή, τουλάχιστον μέσα στο γήπεδο. Γιατί έξω από αυτό, η ΑΕΚ έχει προειδοποιήσει τους φίλους της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εκδηλώσεις τους.

Διαιτητής: Ντανιέλ Στεφάνσκι
Πιθανές συνθέσεις:
ΜΑΡΣΕΪΓ (Τζενάρο Γκατούζο): Μπλάνκο, Κλος, Μπεμπά, Μπαλέρντι, Σαρ, Ρονζιέ, Χαρίτ, Βερτού, Εντιαγέ, Κορέα, Ομπαμεγιάνγκ
ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Μουκουντί, Βίντα, Χατζισαφί, Γιόνσον, Σιμάνσκι, Πινέδα, Ελιασον, Τσούμπερ, Πόνσε

 
Ολυμπιακός – Γουέστ Χαμ (19:45)
Ο Ολυμπιακός άφησε πίσω το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και από τη Δευτέρα έχει εστιάσει στον αγώνα της Πέμπτης (26/10, 19:45) με τη Γουέστ Χαμ στο «Γ. Καραϊσκάκης», για την 3η αγωνιστική στον Α’ όμιλο του Europa League. 

Απέναντι στην κάτοχο του Conference League οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να πλησιάσουν το τέλειο σε απόδοση για να πάρουν αποτέλεσμα, στον πιο δύσκολο εφετινό αγώνα τους έως τώρα, σύμφωνα με τα λόγια του προπονητή τους, Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Οι Λονδρέζοι σταθεροποιήθηκαν σε καλό επίπεδο στη Premier League και ως αποτέλεσμα της συνέπειάς τους μετέχουν συνεχώς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που έκαναν για πρώτη φορά στην Ιστορία τους. 

Τα «Σφυριά» μπορεί να μην είναι η κλασική «ευρωπαϊκή» ομάδα, καθώς έχουν παίξει στα Κύπελλα της UEFA μόνο 12 φορές, αλλά κουβαλούν τέσσερις ευρωπαϊκούς τελικούς και τρεις τίτλους: το Κύπελλο Κυπελλούχων (1965), Κύπελλο Intertoto (1999) και πέρυσι το Conference League (2023).

 
Ολυμπιακός και Γουέστ Χαμ έχουν συναντηθεί μια φορά στην Ευρώπη. Ήταν το μακρινό 1965, όταν κληρώθηκαν στον β’ γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, το οποίο είχε κατακτήσει μερικούς μήνες πριν η Γουέστ Χαμ και μετείχε ως κάτοχος στην επόμενη διοργάνωση.

Στον αγώνα του Λονδίνου η ομάδα του Ρον Γκρίνγουντ, πολύ ισχυρή τότε, επιβλήθηκε εύκολα με 4-0 των «ερυθρόλευκων» του Μάρτον Μπούκοβι. Ο θρυλικός και μετέπειτα Σερ, Τζεφ Χαρστ, είχε σκοράρει δυο γκολ στο πρώτο ημίχρονο (24΄, 43΄), δίνοντας τη σκυτάλη στους Μπάιρν (56΄) και Μπράμπρουκ (72΄) στο δεύτερο. 

Στη ρεβάνς, δύο γκολ του επίσης πολύ μεγάλου Πίτερς έφεραν το 2-0 αλλά ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να αποφύγει μια δεύτερη ήττα με το αυτογκόλ του Μπόβινγκτον και το πέναλτι του Πολυχρονίου.

Ο αγώνας της Πέμπτης θα διεξαχθεί σε μια κατάμεστη έδρα, με την ΠΑΕ να ανακοινώνει το βράδυ της Τετάρτης sold out. Σε αγωνιστικό επίπεδο μια σίγουρη αλλαγή θα είναι στο κέντρο της άμυνας, αφού ο Ντόη αποβλήθηκε εναντίον της Μπάτσκα Τόπολα και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής. 

Οι προβλέψεις θέλουν τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ να τοποθετεί τον Πορόσο στο πλάι του Ρέτσου, ενώ για το αριστερό άκρο της άμυνας ο Ορτέγκα έχει προβάδισμα έναντι του Κίνι.

Αρκετά πιθανή θεωρείται η επιστροφή του Έσε στη μεσαία γραμμή, καθώς τα τρεξίματα και η ανασταλτική ικανότητα του νεαρού Αργεντινού θα χρειαστούν πολύ στον Ολυμπιακό. Το ίδιο απαραίτητη θα είναι και η βοήθεια που καλείται να δώσει ο Ποντένσε επιθετικά, καθώς γνωρίζει πολύ καλά την αντίπαλο της ομάδας του και από τις εμπνεύσεις του θα εξαρτηθούν πολλά στην επιθετική λειτουργία.

Διαιτητής της συνάντησης έχει οριστεί από την UEFA ο Λετονός Άντρις Τρεϊμάνις. Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Μπάτσκα Τόπολα θα υποδεχθεί στη Σερβία τη Φράιμπουργκ (19:45). Στη βαθμολογία προηγείται η Γουέστ Χαμ με 6 βαθμούς μετά τις δύο νίκες επί των Γερμανών και των Σερβών, ακολουθεί με 3 από το «διπλό» στο Φάληρο η Φράιμπουργκ, ενώ Ολυμπιακός και Μπάτσκα Τόπολα έχουν από έναν, μετά τη μεταξύ τους ισοπαλία.

Παναθηναϊκός – Ρεν (22:00)
Τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Κυριακή (22/10) στο διακοπέν ντέρμπι «αιωνίων» με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» έχουν μείνει… πίσω για τον Παναθηναϊκό (σ’ ένα ματς που ούτως ή άλλως θα ξεκαθαρίσει στις δικαστικές αίθουσες), καθώς οι «πράσινοι» έχουν το βράδυ της Πέμπτης (26/10, 22:00, Cosmotesports 5HD) μία άλλη μεγάλη πρόκληση: Το σπουδαίο ματς με τη Ρεν στο (κατάμεστο) «Απόστολος Νικολαΐδης».

Οι «πράσινοι» τα πήγαν εξαιρετικά στις δύο πρώτες «αποστολές» τους στον 6ο όμιλο του Europa League: Νίκησαν με 2-0 στην πρεμιέρα των ομίλων τη Βιγιαρεάλ στο ΟΑΚΑ κι έφυγαν «αλώβητοι» απ’ τη Χάιφα με το 0-0 απέναντι στη Μακάμπι (μία μέρα προτού ξεσπάσει ο πόλεμος!) και ψάχνουν άλλη μία μεγάλη νίκη για να πλησιάσουν το μεγάλο στόχο της πρόκρισης στις νοκ-άουτ φάσεις της διοργάνωσης και (γιατί όχι;) ακόμη και την πρωτιά που οδηγεί απευθείας στους «16» του Europa League.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα έχει στη διάθεσή του και τον Τιν Γεντβάι ο οποίος προπονήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (25/10) σε φουλ ένταση ξεπερνώντας τις ενοχλήσεις στο δικέφαλο μηριαίο μυ. Αυτή όπως όλα δείχνουν, θα είναι και η μοναδική αλλαγή στην ενδεκάδα των «πράσινων» σε σχέση με το ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό, με τον Ρουμπέν Πέρεθ να μένει εκτός και τον Γουίλιαν Αράο να επιστρέφει στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Από εκεί και πέρα, προβάδισμα για τις υπόλοιπες θέσεις έχουν οι Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Μλαντένοβιτς, Τσέριν, Παλάσιος, Τζούριτσιτς, Μπερνάρ και Ιωαννίδης. Θέση στο βασικό σχήμα διεκδικεί και ο Τόνι Βιλένα, λόγω της εμπειρίας του από τέτοιου είδους αγώνες.

Την αποστολή του «τριφυλλιού» για το ματς με τη Ρεν συγκροτούν οι Μπρινιόλι, Λοντίγκιν, Λίλο, Βαγιαννίδης, Ρουμπέν, Σένκεφελντ, Ιωαννίδης, Σπόραρ, Μπερνάρ, Τσέριν, Μαντσίνι, Γεντβάι, Αϊτόρ, Σιδεράς, Μλαντένοβιτς, Κώτσιρας, Τζούριτσιτς, Παλάσιος, Βιλένα, Αράο, Μπιλάλ και ο 19χρονος στόπερ Προδρομίτης απ’ τον Παναθηναϊκό Β’.

Διαιτητής του αγώνα ορίστηκε ο Πορτογάλος Ζοάο Πινέιρο, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Λουσιάνο Μάγια και Λουσιάνο Κάμπος. Τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Φάμπιο Βερίσιμο, ενώ στο VAR ορίστηκαν οι Πορτογάλοι Λουίς Γκοντίνιο (VAR) και Αντρέ Ναρκίσο (AVAR).

Αμπερντίν – ΠΑΟΚ (22:00)
Την τρίτη νίκη του σε ισάριθμα παιχνίδια στον 7ο όμιλο του UEFA Europa Conference League θα επιδιώξει να πετύχει ο ΠΑΟΚ, καθώς φιλοξενείται στο «Πιτόντρι» από την Αμπερντίν (Πέμπτη 26/10, 22:00).

Σε εξαιρετική κατάσταση βρίσκεται ο ΠΑΟΚ που δεν έδειξε να επηρεάζεται από την 20ημερη διακοπή του πρωταθλήματος. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου επικράτησε με 2-0 του Ατρόμητου στην Τούμπα, με πρωταγωνιστή τον Μαγκομέντ Οζντόεφ, έφτασε τους 17 βαθμούς και βρέθηκε στο -2 από την κορυφή. Ήταν η πέμπτη νίκη στα έξι τελευταία ματς σε όλες τις διοργανώσεις για τους «ασπρόμαυρους» (το άλλο ματς ήταν το 2-2 με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, με τους Θεσσαλονικείς να δέχονται την ισοφάριση στην τελευταία φάση του αγώνα).

Ο Ρουμάνος τεχνικός αναμένεται να προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές σε σχέση με την ενδεκάδα που πήρε τη νίκη κόντρα στον Ατρόμητο. Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ, Γιάννης Κωνσταντέλιας, Αντρίγια Ζίβκοβιτς, Στέφαν Σβαμπ, Χάρης Τσιγγάρας και Μπράντον Τόμας διεκδικούν θέση στο αρχικό σχήμα. Τραυματίες παραμένουν οι Φιλίπε Σοάρες και Μάρκος Αντόνιο – απώλειες που δεν επηρεάζουν το σχεδιασμό. Με νίκη, ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά «καπαρώνει» μία από τις πρώτες δύο θέσεις και βάζει πλώρη για την απευθείας πρόκριση στους «16».

Από την άλλη πλευρά, η Αμπερντίν θα παραταχθεί ξεκούραστη, καθώς η κακοκαιρία δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή της αναμέτρησής της με τη Νταντί στο «Πιτόντρι», στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Premiership της Σκωτίας. Αυτό σημαίνει πως η ομάδα του Μπάρι Ρόμπσον είναι δίχως επίσημο ματς από τις 8 του μήνα, όταν και αναδείχθηκε ισόπαλη δίχως τέρματα με τη Σεντ Τζόνστον. Σε κάθε περίπτωση, η Αμπερντίν χρειάζεται τη νίκη και μόνο αυτή για να μείνει «ζωντανή» στο κυνήγι της πρόκρισης, καθώς στα δυο πρώτα ματς πήρε μόλις ένα βαθμό.

Γνώρισε, δύσκολα, την ήττα με 2-1 στη Φρανκφούρτη από την Άιντραχτ (11′ πεν. Ομάρ Μαρμούς, 61′ Ρόμπιν Κοχ – 22′ Ντάντε Πόλβαρα), ενώ στη συνέχεια έμεινε στο 1-1 εντός έδρας με την Ελσίνκι (79′ Μπόγιαν Μιόφσκι – 59′ Μπόγιαν Ραντούλοβιτς). Αντίστοιχα, έπειτα από οκτώ αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, οι «Ντονς», που παρατάσσονται συνήθως με σύστημα 3-5-2, έχουν δυο νίκες, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες, με τα γκολ να είναι σε απόλυτη ισορροπία (10-10).

Διαιτητής της αναμέτρησης στο «Πιτόντρι» θα είναι ο Αυστριακός Σεμπάστιαν Γκισχάμερ.

Οι πιθανές ενδεκάδες:

ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ (Μπάρι Ρόμπσον): Ρους, Γκάρτενμαν, Ρούμπεζιτς, Γιένσεν, Ντέβλιν, Κλάρκσον, Σίνι, ΜακΚένζι, ΜακΓκραθ, Μιόφσκι, Ντουκ.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Κεντζιόρα, Εκόνγκ, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Σβαμπ, Τσιγγάρας, Α. Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας, Τάισον, Τόμας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα