Αναλυτικό αφιέρωμα της Ευρωλίγκας για την σεζόν 2022/2023

Αναλυτικό αφιέρωμα της Ευρωλίγκας για την σεζόν 2022/2023

Η μεγάλη στιγμή έφτασε με τη Euroleague να ξεκινά αυτή τη βδομάδα και το αναλυτικό preview της διοργάνωσης είναι εδώ. Φαβορί, αουτσάιντερ, εκπλήξεις με επιχειρήματα και ουσία.

Η 21η Euroleague, από τότε που έγινε το μπασκετικό «σχίσμα» είναι προ των πυλών, σε μία νέα εποχή για τη διοργάνωση, μετά και την αποχώρηση του Τζόρντι Μπερτομέου από τον προεδρικό θώκο. Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα με τον Μάρσαλ Γκλίκμαν αναλαμβάνουν να «τρέξουν» τη διοργάνωση, με το άλλοτε θρύλο των ευρωπαϊκών παρκέ να έχει ρόλο… τοτέμ. Όσο για τον δεύτερο, έχοντας μεγάλη καριέρα στον αθλητικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του Προέδρου των Portland Trail Blazers, του Συντονιστή Broadcasting για το ΝΒΑ, του Διευθυντή Πωλήσεων για το NBA Properties και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Portland Family Entertainment να αναλαμβάνει CEO της διοργάνωσης.

Φυσικά είναι μια διαφορετική Euroleague φέτος, μιας και δεν υπάρχουν καθόλου ρωσικές ομάδες, λόγω της εισβολής στα ουκρανικά εδάφη. Αντίστοιχα, βέβαια, έχουμε και σημαντικές επιστροφές, όπως της Παρτιζάν και της Βίρτους Μπολόνια, ομάδων με μεγάλη ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Το σύστημα διεξαγωγής

Η Euroleague έχει περάσει από πολλά format μέχρι να καταλήξει στο παρόν σύστημα διεξαγωγής. Είναι ένα πρωτάθλημα 18 ομάδων με τις πρώτες οκτώ ομάδες προκρίνονται στη φάση των playoffs.

Στα playoffs τα ζευγάρια βγαίνουν ως εξής:

1ος – 8ος

2ος – 7ος

3ος – 6ος

4ος – 5ος

Στα playoffs ο πρώτος που θα φτάσει τις τρεις νίκες, παίρνει την πρόκριση για το Final-4.

Η διεξαγωγή του Final-4 περιλαμβάνει μονούς αγώνες στα ημιτελικά, όπως και στον τελικό. Αξίζει να αναφερθεί πως, ενώ αρχικά ο προγραμματισμός ανέφερε πως η τελική φάση θα λάμβανε χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταφορά στο Κάουνας της Λιθουανίας.

Φυσικά, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι ομάδες που θα ταξιδέψουν στο Κάουνας, ποιες είναι τα φαβορί. Δεδομένα, οι δύο ομάδες από την Ισπανία, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Έχουν πληρότητα στο ρόστερ, έχουν το know how της «διαδρομής» μέχρι τον τελικό και έχουν στόχο την κατάκτηση του τροπαίου. Ανάλογο στόχο έχει και η Εφές Αναντολού, η οποία ευελπιστεί στην 3η σερί Euroleague. Ανάμεσα στα φαβορί, πάντως, θα μπορούσε να είναι και η Ολίμπια Μιλάνο. Η ομάδα του Έτορε Μεσίνα αναζητά το κάτι παραπάνω έχοντας ένα πληρέστατο ρόστερ. Στη σχετική λίστα ανήκει και ο Ολυμπιακός, μιας και η περσινή πορεία του έχει ανοίξει την όρεξη για διάκριση.

5 Πράγματα που έγιναν φέτος το καλοκαίρι

  1. 8 από τις 16 ομάδες άλλαξαν προπονητή
  2. 4 ομάδες έκαναν από 8 μεταγραφές και πάνω (Rebuilding)
  3. Ο Δημήτρης Ιτούδης ανέλαβε την Φενέρμπαχτσε και έχει μαζί του το Νικ Καλάθη
  4. Η Μπαρτσελόνα άλλαξε τους βασικούς της point guard και center, ενώ έχει μείνει εκτός ο ηγέτης της Νίκολα Μίροτιτς
  5. Η Ρεάλ Μαδρίτης θα έχει για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια άλλο προπονητή, μετά την αποχώρηση του Πάμπλο Λάσο

Ομάδες για Final-4

Πάνω κάτω είναι οι ομάδες για τις οποίες έγινε λόγος και παραπάνω. Είναι πολύ σημαντικό για τις ομάδες που θέλουν την πρόκριση στο Final-4, να έχουν πλεονέκτημα έδρας με το τέλος της Regular Season. Εδώ, όμως, θα μιλήσουμε για τις ομάδες που θεωρούμε ότι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να ταξιδέψουν στη Λιθουανία το Μάιο για τη διεκδίκηση του τροπαίου. Το ζήτημα είναι πως οι διαφορές ανάμεσα στις ομάδες δεν είναι μεγάλες. Συν τοις άλλοις, είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια τη Μπαρτσελόνα ως 1η στη Regular Season να αντιμετωπίζει δυσκολίες στα playoffs. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν ότι πολλές ομάδες έχουν ανεβάσει το επίπεδο τους, συνδυαστικά με τη διεκδίκηση μιας θέσης στα playoffs, καταλαβαίνουμε ότι μόνο εύκολο δεν θα είναι το έργο των ομάδων που θέλουν την πρόκριση στο Final-4.

Η Ολίμπια Μιλάνο μπορεί να τελείωσε την περασμένη σεζόν στα playoffs της Euroleague, αποφάσισε όμως να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, ακριβώς για να διεκδικήσει αυτή τη φορά το εισιτήριο για το Final-4. Έχει ένα ρόστερ το οποίο αυτή τη στιγμή φαντάζει πλήρες, όμως είναι απαραίτητος ο χρόνος για να αποκτήσει την απαιτούμενη χημεία. Εφόσον ο Έτορε Μεσίνα περάσει τη φιλοσοφία του στους νεοαποκτηθέντες και όλο το σύνολο γίνει ομάδα, τότε έχει πολλές πιθανότητες να έχει πλεονέκτημα έδρας και να πάρει το εισιτήριο για την τελική φάση.

Στην ίδια κατηγορία θέσεις καταλαμβάνουν και η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Εφές Αναντολού.

Ομάδες για playoffs

Εδώ η γκάμα των ομάδων μεγαλώνει αισθητά. Το ζήτημα σε αυτή την κατηγορία είναι ότι φαντάζουν 7 εισιτήρια «κλεισμένα», άρα πάμε σε μάχη για την 8η θέση.
Ποιες είναι, όμως, οι επτά ομάδες με τα εισιτήρια που φαντάζουν, τη δεδομένη χρονική στιγμή, δικά τους; Η Εφές Αναντολού, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Ολίμπια Μιλάνο, ο Ολυμπιακός, η Φενέρμπαχτσε και η Μονακό. Ναι, η Μονακό μπορεί να συμμετέχει για δεύτερη φορά στην ιστορία της στη Euroleague, έχει δημιουργήσει, όμως, μία εκπληκτική περιφέρεια με παίκτες όπως ο Μάικ Τζέιμς και ο Έλι Οκόμπο. Εφόσον ο Σάσα Ομπράντοβιτς βρει την απαραίτητη χημεία στους παίκτες του, οι Μονεγάσκοι θα μπορούν να κοιτούν πολύ ψηλά. 

Ποιες ομάδες θα διεκδικήσουν μία θέση στα playoffs; Βίρτους Μπολόνια, Παρτιζάν, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Παναθηναϊκός και Βαλένθια. Η σειρά ίσως να μην είναι τόσο τυχαία.

Η Βίρτους Μπολόνια επιστρέφει στη Euroleague, έχοντας προηγουμένως κατακτήσει το Eurocup την περασμένη σεζόν. Οι Ιταλοί θα παίξουν στη Euroleague και το θετικό για αυτούς είναι ότι έχουν ίδιο κορμό για μεγάλο διάστημα. Όπως και τον ίδιο προπονητή από πέρυσι (Σέρτζιο Σκαριόλο). Παίκτες όπως ο Τεόντοσιτς και ο Μπελινέλι, μπορεί να είναι μεγάλοι σε ηλικία, έχουν όμως χημεία και κυρίως εμπειρία. Η έλευση, επίσης, παικτών όπως ο Τζόρνταν Μάικι και ο Ίφε Λούντμπεργκ θα δώσουν την απαραίτητη ενέργεια και εμπειρία σε επίπεδο Euroleague. Ας κρατήσουμε και το όνομα του Σέμι Οτζελέγε. Ο πρώην παίκτης των Μπακς δεν βρήκε συμβόλαιο στο NBA, έχει όμως το «πακέτο» για να πετύχει στην Ευρώπη.

Πιθανές εκπλήξεις

Εδώ τα «κουκιά» είναι μετρημένα. Εφόσον υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί για την κατάκτηση των θέσεων για τα playoffs, εκπλήξεις θα μπορούσαν να κάνουν ομάδες για την είσοδο τους στην οκτάδα. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η Παρτιζάν.

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιστρέφει στην κορυφή διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης μετά τη σεζόν 2013-14. Μετά από μία πολύ δύσκολη οκταετία με χρέη, αλλαγές σε διοργανώσεις (από Eurocup σε BCL και το αντίστροφο), η έλευση του κορυφαίου Ευρωπαίου τεχνικού, έφερε και τον προβιβασμό στη Euroleague. Η επιστροφή των Σέρβων έφερε και μεταγραφές από το ανάλογο ράφι. Τη φανέλα της Παρτιζάν θα φορούν από τη νέα σεζόν παίκτες όπως ο Παπαπέτρου, ο Νάναλι και ο Έξουμ.

Η λογική λέει πως η Παρτιζάν θα έχει μία χρονιά που θα αποκτήσει εμπειρίες για τα επόμενα χρόνια. Ακριβώς, όμως, επειδή μιλάμε για ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Σέρβος έχει τη δική του… χάρη, δεν θα μας κάνει και την έκπληξη να «κλέψει» στο τέλος την πρόκριση στα playoffs.

Έχει τα φόντα για την είσοδο του στην 4αδα ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ξεκινά φέτος στη Euroleague έχοντας υψηλότερες προσδοκίες, σε σχέση με πέρυσι. Οι Πειραιώτες ισχυροποίησαν περαιτέρω το ρόστερ τους, με παίκτες όπως ο Μπολομπόι, ο Μπλακ και Πίτερς και κάλυψαν το κενό του Ντόρσεϊ με τον Κάνααν. Πρακτικά, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε upgrade στη γραμμή των «ψηλών» σε σχέση με πέρυσι. Αυτό δίνει το δικαίωμα στους «ερυθρόλευκους» να έχουν και υψηλότερες απαιτήσεις.

Η ομοιογένεια που διατήρησε ο Ολυμπιακός, συνδυαστικά με την εικόνα των υπολοίπων ομάδων της Euroleague, δημιουργούν ένα ιδεατό σενάριο για να βρίσκονται και φέτος οι “ερυθρόλευκοι” στην πρώτη τετράδα, επιλογή που προσφέρεται σε αξιόλογες αποδόσεις στα προγνωστικά μπάσκετ μας.

Το ολικό rebuilding του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε ολικό rebuilding το καλοκαίρι που πέρασε. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, προχώρησε σε 9 (!) μεταγραφές και σκοπεύει να προχωρήσει σε μία ακόμα μεταγραφή, ενός power forward.

Το μεγάλο ζήτημα σε αυτή την δομική αλλαγή για τους «πράσινους» έχει να κάνει με το σκορ. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς, όποτε αγωνιζόταν, αποτελούσε την αιχμή του δόρατος στην επίθεση του Παναθηναϊκού. Φέτος αυτό το ρόλο θα προσπαθήσει να τον καλύψει ο Μάριους Γκριγκόνις. Το 0/9 του τελικού του Super Cup κόντρα στον Ολυμπιακό δεν ήταν το ιδεατό ξεκίνημα, η συνέχεια φαντάζει (λογικά) διαφορετική.

Ο Λιθουανός τα τελευταία 4 χρόνια έχει σταθερά πάνω από 8,5 πόντους κατά μέσο όρο στη Euroleague. Το κυριότερο δε είναι ότι με εξαίρεση μία χρονιά που είχε 38,6% στα τρίποντα, τις υπόλοιπες είχε πάνω από 40% ανά αγώνα.

Σε ένα σύνολο που “διψάει” για μακρινό σουτ, τα τρίποντα του Γκριγκόνις θα είναι όαση για το “Τριφύλλι”. Και μαζί με τα τρίποντα, θα έρχονται και οι περισσότεροι πόντοι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα