Ντόπινγκ Σαράποβα: Τι είναι η νέα απαγορευμένη ουσία meldonium

Τι είναι το Μελδόνιο που έχει ανακοινωθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου 2016 ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 συμπεριλαμβάνεται στις απαγορευμένες για αθλητές ουσίες.

Το Μελδόνιο λοιπόν –γνωστό επίσης και ως Mildronate- είναι ένα αντι-ισχαιμικό φάρμακο που κατασκευάζονται και διατίθενται στο εμπόριο από τη Grindeks, μια φαρμακευτική εταιρεία που εδρεύει στη Λετονία. Πρόκειται για φάρμακο, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι στη λίστα τον υπό παρακολούθηση φαρμάκων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) εδώ και χρόνια και θεωρείται ουσιαστικά ένας «μεταβολικός διαμορφωτής» ανάλογος της ινσουλίνης.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, το Μελδόνιο «προσφέρει» στους αθλητές αύξηση της αντοχής, βελτίωση της αποκατάστασης μετά την άσκηση, προστασία κατά του στρες ενώ ενισχύει την ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η Μαρία Σαράποβα δεν είναι η μόνη που μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που το Μελδόνιο προστέθηκε στη λίστα της WADA, βρέθηκε να έχει κάνει χρήση. Η ίδια ουσία ανιχνεύθηκε στην Ρωσίδα Εκατερίνα Μπόμπροβα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ του 2016, στη Σουηδή –γεννημένη στην Αιθιοπία- πρωταθλήτρια ημιαντοχής Αμπέμπα Αρεγκαβί, στον Τούρκο δρομέα μεσαίων αποστάσεων Γκαμζέ Μπουλούτ, στον Αιθίοπα δρομέα μεγάλων αποστάσεων Ενδεσάβ Ναγκέσε, στον Ρώσο ποδηλάτη Εντουαρντ Βοργκάνο και τις Ουκρανές αθλήτριες του δίαθλου, Ολγα Αμπράμοβα και Αρτέμ Τιστσένκο.

Το Μελδόνιο επινοήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στο Ινστιτούτο Οργανικής Σύνθεσης της λετονικής Ακαδημίας Επιστημών από τον Ivars Kalvins. Βοηθά στη ροή του αίματος και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και γενικότερα αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα