Καρύταινα: Το Τολέδο της Ελλάδος!

«Σαν ανεβαίνεις στο Κάστρο, ακούς και σήμερα τη φωνή του: “Εγώ, η φαμίλια μου, τα άρματά μου, όλα τα έδωσα για την Πατρίδα!”». Και από εκεί παραγγέλνει σε κάποιους που δείλιασαν: «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» γράφει ο δάσκαλος και συγγραφέας Γιάννης Αντωνόπουλος από την Καρύταινα της Αρκαδίας, το φημισμένο χωριό του Κολοκοτρώνη. Ετσι λοιπόν, για την ανάγκη της ιστορίας μιας και οι καιροί το προστάζουν, ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων μας θα ταξιδέψουμε σε μια κορυφή του Μοριά που αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου, την ιστορική Καρύταινα, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας. Εδώ βρίσκεται το πρώτο σπίτι του Κολοκοτρώνη.

Η Καρύταινα απέχει από την Αθήνα 220 χλμ., 54 χλμ. από την Τρίπολη, 20 χλμ. από τη Μεγαλόπολη και 17 χλμ. από τη Στεμνίτσα. Από μακριά δίνει το επιβλητικό της «παρών» με το παμπάλαιο φράγκικο κάστρο της. Ντυμένη με περίσσια αρχοντιά και ριζωμένη στην πλαγιά του βουνού Αχρειοβούνι, παραμένει αγέραστη κι ολόρθη με τα πανύψηλα αρχοντικά της, τα μαυρισμένα από το πέρασμα του χρόνου και την καπνιά του μπαρουτιού. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως, όταν ο Νίκος Καζαντζάκης επισκέφθηκε την Καρύταινα, τη χαρακτήρισε το «Τολέδο της Ελλάδος».

Η πόλη είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Βρένθης, σε υψόμετρο 450 μέτρων και κάνει την εμφάνισή της από τις αρχές του 13ου αιώνα, την εποχή δηλαδή της Φραγκοκρατίας. Περιβάλλεται από δύο ξακουστά ποτάμια, τον Αλφειό και τον Λούσιο. Ο Αλφειός σήμερα έχει χάσει την ομορφάδα του από τα έργα της ΔΕΗ. Ο Λούσιος όμως τρέχει γάργαρος, άλλοτε ήρεμος και γαλήνιος κι άλλοτε άγριος και επικίνδυνος. Το φαράγγι του είναι θεϊκό, παραδεισένιο, ένα τοπίο απείρου κάλλους. Λαχταριστές πέστροφες κολυμπούν στα νερά του.

Χαρακτηριστικό της Καρύταινας είναι η παρθένα φύση και η πυκνή βλάάστηση που την πολιορκεί, καθώς και ένα ιδιαίτερο είδος πουλιών που υπάρχει στην περιοχή, οι βραχοτσομπανάκοι. Είναι μικρά πουλιά, συνδεδεμένα με τα βράχια και το κελάηδισμά τους ακούγεται σε όλες τις γωνιές του χωριού.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ: Στις ρίζες του βράχου, πάνω στον οποίο δεσπόζει η γραφική αρκαδική κωμόπολη της Καρύταινας, στέκει ένα ιστορικό κτίσμα το οποίο παρουσιάζει έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για την παλαιά γέφυρα του Αλφειού ποταμού, το γεφύρι της Καρύταινας όπως αναφέρεται. Πέτρινη, με πέντε τόξα, μεγαλόπρεπη, χτισμένη από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα στον δρόμο που συνέδεε το κάστρο της Καρύταινας με τη Μεσσηνία κατά τον Μεσαίωνα.

ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κτίσμα του 17ου αιώνα που βρίσκεται στο ΒΔ άκρο της κωμόπολης και κάτω από τη Ζωοδόχο Πηγή. Στο εσωτερικό της σώζεται μεγάλο μέρος από τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Στη νότια πλευρά του λόφου, στην κορυφή, βρίσκεται η Παναγιά του Κάστρου ή εκκλησιά του Κολοκοτρώνη, με αξιόλογα, μαρμάρινα κιονόκρανα, διακοσμημένα σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει θολωτή κρήνη με δίρριχτη στέγη και επιγραφή με τη χρονολογία 1922. Εξω από το χωριό, 200μ. βόρεια, αριστερά κάτω από τον δρόμο βρίσκεται μια θολωτή, πετρόχτιστη κρήνη. Αξιόλογη είναι επίσης η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, επισκόπου Χριστιανουπόλεως - Καρυταίνης, πολιούχου της Καρύταινας, του οποίου η μνήμη εορτάζεται στις 17 Μαΐου.

ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ: Το πιο σημαντικό βουνό της περιοχής, που διακρίνεται για τη μεγάλη βλάστησή του είναι το Μαίναλο. Προσφέρεται για περιπετειώδεις περιπλανήσεις στις ελατοσκέπαστες διαδρομές του. Εκτός από τα δάση ελάτης, συναντά κανείς δάση με κουμαριές, κέδρους και πουρνάρια, λιβάδια, ποταμούς και πηγές, σπήλαια, φαράγγια και γυμνές κορυφές. Στην κορυφή του ορεινού όγκου του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, στο οροπέδιο της Οστρακίνας, λειτουργεί σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο. Τέσσερις αναβατήρες είναι διαθέσιμοι για τη μεταφορά των σκιέρ στις οκτώ κλιμακούμενης δυσκολίας πίστες του χιονοδρομικού κέντρου.

ΤΟΝ ΛΟΥΣΙΟ: Στο γεφύρι του Ατσιχόλου στον Λούσιο οργανώνονται από εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού δραστηριότητες ράφτινγκ και καγιάκ για τους λάτρεις του σπορ.

INFO
ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ: Στις γραφικές ταβέρνες της Καρύταινας θα γευθείτε νόστιμο αρνί γιουβέτσι, κοκορέτσι, τηγανιτούς μεζέδες, σπληνάντερο και λαγωτό χοιρινό ή λαγό. Μην παραλείψετε να αγοράσετε τοπικά ζυμαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κάστανα, μέλι, τα εξαιρετικά υφαντά, καθώς και άλλα είδη παραδοσιακής τέχνης.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: Ξενοδοχείο ΠΕΛΑΣΓΟΣ, τηλ. 27910-31490 www.pelasgos.gr. Ξενώνας ΒΡΕΝΘΗ, τηλ. 27910-31650.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα