Το Plastiki, το καταμαράν με τα πλαστικά μπουκάλια, έφτασε!

Στον προορισμό του έφτασε το «Plastiki» μετά από τέσσερις μήνες ταξιδιού! Διασχίζοντας οχτώ χιλιάδες ναυτικά μίλια το καταμαράν που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από πλαστικά μπουκάλια κατάφερε να φτάσει στο λιμάνι του Σίδνεϊ, όπου έπειτα από εκατόν τριάντα ημέρες αγκυροβόλησε.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένα πλοίο μήκους δεκαοκτώ μέτρων (που έχει δημιουργηθεί από 12.500 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια) θα κατάφερνε να ταξιδέψει χωρίς προβλήματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα καταμεσής του Ειρηνικού ωκεανού. Ούτε καν το πλήρωμά του δεν ήταν σίγουρο ότι θα πετύχαινε τον στόχο του, αφού το ιδιόμορφο πλοιάριο έχει κατασκευαστεί από πλαστικό «δεμένο» με κόλλα καλαμοσακχάρου και καρυδιών ανακαρδίου (τα γνωστά μας κάσιους)!

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Κιμ Μακ Κέι, εκπρόσωπο του «Plastiki», το πλήρωμά του τα πήγε εξαιρετικά καλά και δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα παρά τις όποιες δύσκολες καιρικές συνθήκες αντιμετώπισε - αφού μερικές φορές το πλοίο ήρθε αντιμέτωπο στα ανοιχτά και με ανέμους εξήντα κόμβων.

Το «Plastiki» ξεκίνησε το ταξίδι του στις 20 Μαρτίου με πλήρωμα έξι ατόμων. Στόχος της ομάδας, που ξεκίνησε από το Σαν Φρανσίσκο, ήταν να σταλεί ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο για τη μόλυνση των θαλασσών εξαιτίας πεταμένων πλαστικών αντικειμένων. Την πρωτότυπη ιδέα υλοποίησε ο οικολόγος και ακτιβιστής καπετάνιος Ντέιβιντ Ροθτσάιλντ ωθούμενος από απόφαση που πήρε κατόπιν ανάγνωσης μιας αναφοράς για την περιβαλλοντική κατάσταση των ωκεανών.

Στο λιμάνι του Σίδνεϊ παρευρέθηκε στολίσκος για την υποδοχή του περίφημου καταμαράν. Το πλήρωμά του πέταξε από χαρά όταν έφτασε στον προορισμό του, διότι εκτός από τέσσερις μήνες δύσκολου ταξιδιού, πέρασαν προηγουμένως και τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πλοίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου τους, ελπίζουν ότι έπειτα από τη μικρή τους… οδύσσεια θα φτάσει σε όλους το μήνυμα της ανακύκλωσης, αφού όπως αποδείχτηκε, από απόβλητα όπως τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να δημιουργηθούν περίτεχνες καινοτομικές κατασκευές.

Το «Plastiki» θα φιλοξενηθεί για έναν μήνα στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο της Αυστραλίας.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα