Πένθος στο Πακιστάν. Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη σφαγή των μαθητών

Χωρίς καμία απαίτηση, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. O μοναδικός σκοπός των Ταλιμπάν που επιτέθηκαν στο σχολείο στην Πεσαβάρ του Πακιστάν ήταν να σκοτώσουν τους πάντες... Άρχισαν να δολοφονούν παιδιά αμέσως μόλις μπήκαν στο κτίριο. Τα δολοφονούσαν ένα - ένα, με μία σφαίρα στο στήθος και στο κεφάλι.

Περισσότεροι από 141 άνθρωποι, ανάμεσά τους 132 μαθητές και 9 μέλη του προσωπικού του σχολείου, σκοτώθηκαν από την επίθεση που εξαπέλυσαν οι έξι μαχητές των Ταλιμπάν, οι οποίοι «φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά», ανέφερε ο υποστράτηγος Άσιμ Μπάτζουα, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν. Όλοι οι δράστες είναι νεκροί.

Η ίδια πηγή ωστόσο ανέφερε ότι οι κομάντος Ταλιμπάν είχαν μαζί τους μερίδες τροφής που θα μπορούσαν να διαρκέσουν ημέρες, γεγονός που υποδεικνύει ότι σκόπευαν να πάρουν ομήρους και να οχυρωθούν μέσα στο κτίριο του σχολείου.



Στο μεταξύ, σοκάρει η μαρτυρία ενός εφήβου που γλίτωσε από την επίθεση των ισλαμιστών κομάντο εναντίον ενός σχολείου. «Ένας από τους Ταλιμπάν φώναξε: "Υπάρχει μία ομάδα παιδιών που κρύβεται κάτω από τους πάγκους, πηγαίνετε να τα βρείτε" για να τα εκτελέσετε», αφηγείται.

Κλινήρης σε νοσοκομείο της Πεσαβάρ, τη μητρόπολη του βορειοδυτικού Πακιστάν, ο Σάκρουκ Χαν, 16 ετών, λέει ότι παρακολουθούσε ένα μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού στο αμφιθέατρο του σχολείου του, όπου συχνάζουν παιδιά ηλικίας 10 έως 20 ετών, την ώρα που εισέβαλαν οι Ταλιμπάν, με στρατιωτικές στολές.

«Κάποιος αμέσως μας φώναξε να ξαπλώσουμε στο πάτωμα και να κρυφτούμε κάτω από τα θρανία» ανέφερε, συγκλονισμένος από την επίθεση, μια από τις πιο πολύνεκρες στην ιστορία του Πακιστάν.

Οι δράστες στη συνέχεια φώναζαν «Ο Θεός είναι μεγάλος» προτού ανοίξουν πυρ εναντίον των παιδιών. Ο Σάκρουκ, που έχει ύψος σχεδόν 2 μέτρα, είχε ξαπλώσει στο πάτωμα και υποδυόταν τον νεκρό. Είδε έναν άνδρα με μαύρες μπότες να τον προσεγγίζει.

Ήταν ένας Ταλιμπάν που αναζητούσε τα παιδιά κάτω από τους πάγκους. Έπειτα ένας τρομοκράτης τον πυροβόλησε στα δύο του πόδια, ακριβώς πάνω από το γόνατο. Το παιδί δαγκώθηκε από τον πόνο.



«Σήκωσα τη γραβάτα μου και την έβαλα στο στόμα μου για να μην φωνάξω. Ο άνδρας με τις μπότες συνέχισε να πυροβολεί τα παιδιά. Και εγώ ήμουν ξαπλωμένος στο έδαφος με τα μάτια κλειστά και περίμενα να με ξαναπυροβολήσει», τόνισε ο ίδιος.

«Το σώμα μου έτρεμε, αντίκρισα τον θάνατο από τόσο κοντά, δεν θα ξεχάσω ποτέ τις βαριές εκείνες μαύρες μπότες, ήταν σαν ο ίδιος ο θάνατος να με είχε βρει» σημείωσε με τρεμάμενη φωνή.

Όταν έφυγαν, αφού είχαν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους, «εγώ παρέμεινα ξαπλωμένος στο πάτωμα για μερικά λεπτά. Έπειτα προσπάθησα να σηκωθώ όμως έπεσα και πάλι κάτω εξαιτίας των τραυμάτων μου» αφηγήθηκε ο Σάχρουκ.

«Σύρθηκα έως τη διπλανή τάξη. Ήταν φοβερό! Η βοηθός της δασκάλας ήταν εκεί, καθόταν στην καρέκλα της, από το σώμα της ανάβλυζε αίμα ενώ καιγόταν» δήλωσε ο 16χρονος.

«Πράξη φρίκης και ανανδρίας»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση, κάνοντας λόγο για μια πράξη «φρίκης και ανανδρίας», μια έφοδο ενόπλων εναντίον «ανυπεράσπιστων παιδιών την ώρα που μάθαιναν».

«Κανένας σκοπός δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια βαρβαρότητα. Καμιά διαμαρτυρία δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για μια τέτοια φρίκη», επισήμανε ο Μπαν. «Η μόρφωση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού. Το να πηγαίνει ένα παιδί στο σχολείο δεν θα έπρεπε να είναι μια πράξη γενναιότητας».

Εξάλλου, ο Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καταδίκασε και αυτός από την πλευρά του τον «βάρβαρο εξτρεμισμό» που επέδειξαν τα μέλη του Κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν στην επίθεση εναντίον του σχολείου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα