Ουκρανία ώρα μηδέν: Πολεμικό σκηνικό και δεκάδες νεκροί

Δεκάδες νεκροί, ελεύθεροι σκοπευτές, ανεξάρτητες επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων και έντονο διπλωματικό θρίλερ συνθέτουν το πολεμικό σκηνικό στο Κίεβο.

Κι ενώ ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει χάσει τον έλεγχο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβάλε κυρώσεις κατά της Ουκρανίας.

Ουκρανία ώρα μηδέν

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας παρατείνουν την παραμονή τους στο Κίεβο, στην προσπάθεια να επιλυθούν οι διαφορές των δύο στρατοπέδων.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων και το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, στους υπεύθυνους για την αιματοχυσία στην Ουκρανία.

Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τις βίαιες ταραχές και την αποσταθεροποίηση στη χώρα.

Σκέφτεται πρόωρες εκλογές ο Γιανουκόβιτς;

Φαίνεται ωστόσο ότι από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας και τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών, προέκυψε ότι ο Γιανουκόβιτς ενδέχεται να σκέφτεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, βλέποντας ότι πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό του.

Αυτό δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό του, ο οποίος βρίσκεται στο Κίεβο.

Ο Τουσκ ανέφερε ότι ο Γιανουκόβιτς συμφώνησε να υπάρξει «μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία θα συσταθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και θα προχωρήσει την τροποποίηση του Συντάγματος της Ουκρανίας ως το καλοκαίρι».

Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τις ένοπλες δυνάμεις να μην αναμειχθούν σε μία διαμάχη η οποία θα πρέπει να επιλυθεί πολιτικά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει στην Ουκρανία δικούς του ανθρώπους, προκειμένου να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΙΕΒΟ


Live streaming video by Ustream

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα