ΗΠΑ: Βοστώνη και επιστολές, ξύπνησαν τρομοκρατικές μνήμες

Μνήμες από την 11η Σεπτεμβρίου και τις επιθέσεις με επιστολές μολυσμένες με άνθρακα που κόστισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους ξύπνησαν λίγες ημέρες μετά το μακελειό στη Βοστόνη.

Δύο επιστολές με αποδέκτες τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα και τον γερουσιαστή Ρότζερ Ουΐκερ βρέθηκαν θετικές στο δηλητήριο ρικίνη και χτύπησαν κόκκινο συναγερμό στην Ουάσινγκτον. «Το να βλέπεις το κακό και να μην το αποκαλύπτεις είναι σαν να γίνεσαι σιωπηλός συνεργάτης στη συνέχιση του» ήταν το μήνυμα και στις δύο επιστολές που έφεραν την υπογραφή: «Είμαι ο KC και εγκρίνω αυτό το μήνυμα». Τα γράμματα, αν και δεν φέρουν όνομα αποστολέα, φέρονται να έχουν ταχυδρομηθεί από το Μέμφις του Τενεσί την ίδια ημέρα: στις 8 Απριλίου.

Η ρικίνη είναι μία υπερβολικά τοξική ουσία που προέρχεται από το ρετσινόλαδο και περίπου 500 μικρογραμμάρια μπορούν να σκοτώσουν έναν ενήλικα μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες από την ώρα της έκθεσης στο δηλητήριο. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει αξιόπιστο τεστ για ανθρώπους που έχουν μολυνθεί αλλά ούτε και αντίδοτο.

Σύμφωνα με ειδικούς στην βιοτρομοκρατία, η ρικίνη είναι εύκολο να παραχθεί αλλά για να είναι θανατηφόρα χρειάζεται ειδικές μεθόδους απόσταξης. Στη συνέχεια μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθεί πριν σκοτώσει όσους εκτέθηκαν σε αυτή. Είναι γνωστό ότι με αυτό το δηλητήριο δολοφονήθηκε ο Βούλγαρος δημοσιογράφος Γκεοργκι Μάρκο στο Λονδίνο το 1978 όταν πράκτορας εισήγαγε το δηλητήριο στο αίμα του με βελόνα που βρισκόταν στην άκρη μίας ομπρέλας.

Συνήθως αυτό το δηλητήριο έχει ξαναχρησιμοποιηθεί από εσωτερικούς τρομοκράτες στις ΗΠΑ και τους λεγόμενους «μοναχικούς λύκους» δηλαδή τρομοκράτες που έδρασαν ατομικά. «Έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές κυρίως από εγχώριους τρομοκράτες και μοναχικούς λύκους. Είναι εύκολο να φτιάξεις λίγη ρικίνη. Παίρνεις μερικούς σπόρους και τους φτάνεις στην κουζίνα σου. Μπορείς να παράγεις πολλά πράγματα που έχουν ρικίνη μέσα τους. Αλλά δεν είναι πολύ καθαρά. Δεν είναι πολύ ισχυρά. Όσο μπορούμε να γνωρίζουμε στην πραγματικότητα δεν έχει ποτέ αρρωστήσει κανείς από αυτό» είπε ο γιατρός Ερικ Τόνερ από το Κέντρο Βιοασφάλειας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Ωστόσο το FBI, που έχει αναλάβει την έρευνα, υποστηρίζει ότι περιμένει και τις επιπλέον αναλύσεις στους φακέλους προκειμένου να πιστοποιήσει ότι σίγουρα πρόκειται για το δηλητήριο ρικίνη. Πάντως η αστυνομία εκκένωσε το κτίριο της Γερουσίας και ελέγχθηκαν όλα τα γράμματα σε Λευκό Οίκο και Γερουσία.

Μέχρι στιγμής η ανακοίνωση του FBI δηλώνει ότι δεν έχει ενδείξεις για σύνδεση της βομβιστικής επίθεσης στη Βοστόνη με τα μολυσμένα γράμματα. Ωστόσο η ανακάλυψη των επιστολών φαίνεται ότι ανησύχησε έντονα τις αρμόδιες αρχές που χτύπησαν «κόκκινο» συναγερμό και πλέον δεν αποκλείουν την ανεύρεση και άλλων παρόμοιων επιστολών.

Στα χέρια των Αρχών ύποπτος


Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν έναν ύποπτο από το Μισισιπή, οποίος σχετίζεται με την επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο Ομπάμα και η οποία περιείχε τη δηλητηριώδη ουσία ρικίνη, ανακοίνωσε το FBI. Το όνομα του υπόπτου είναι Πολ Κέβιν Κέρτις.

Όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές, ο ύποπτος συνελήφθη στο σπίτι του στη πόλη Κόρινθο, του Μισισιπή. Σύμφωνα με το FBI ο Κέρτις «πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για τις αποστολές τριών επιστολών μέσω των αμερικανικών ταχυδρομείων που περιείχαν τη θανατηφόρο ρικίνη»

Οι επιστολές είχαν παραλήπτη εκτός από το Λευκό οίκο και τον αμερικανό γερουσιαστή και έναν επίσημο του τομέα δικαιοσύνης της πολιτείας του Μισισιπή, ανέφερε το FBI σε ανακοίνωση του.

Η επιστολή προς τον αμερικανό πρόεδρο αλλά και αυτή που εστάλη προς τον γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, Ρότζερ Ουίκερ, και εμπεριείχαν τη θανατηφόρο τοξίνη, έφεραν τα αρχικά «KC», σύμφωνα με επίσημο δελτίο του FBI, μεταδίδει το Ρόιτερς.

Και οι δυο επιστολές φέρουν σφραγίδα ταχυδρομείου από το Μέμφις του Τενεσί και έχουν ημερομηνία αποστολής την 8η Απριλίου. Όπως ανακοίνωσε το FBI η περιοχή από όπου ταχυδρομήθηκαν οι επιστολές, θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει ορισμένες γειτονικές περιοχές του βόρειου Μισισιπή, την πολιτεία από όπου προέρχεται ο γερουσιαστής Ουίκερ.

«Ημέρα ντροπής για την Ουάσιγκτον» - Δεν πέρασε η μεταρρύθμιση για την οπλοκατοχή

Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε χθες το μέτρο-σταθμό που θα καθιστούσε υποχρεωτικούς και θα διεύρυνε τους ελέγχους του ιστορικού κάποιου πριν από την αγορά ενός πυροβόλου όπλου, καταφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στην ίδια την ουσία της μεταρρύθμισης που προωθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εδώ και τέσσερις μήνες για την πάταξη της βίας με την χρήση όπλων.

Για την ψήφισή του το μέτρο αυτό χρειαζόταν 60 ψήφους, αλλά μόνον 54 Γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ, ενώ 46 ψήφισαν κατά. Τέσσερις δημοκρατικοί ψήφισαν κατά του μέτρου αυτού.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία, κατήγγειλε με κατηγορηματικό τρόπο τη στάση μιας «μειονότητας» γερουσιαστών.

Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το αποκαλούμενο λόμπι των όπλων για «συνειδητά ψέματα », ώστε να εκτροχιαστεί η ιστορική μεταρρύθμιση. Όπως είπε πρόκειται για μια «ημέρα ντροπής για την Ουάσιγκτον» συμπληρώνοντας όμως ότι η προσπάθεια δεν τελείωσε και θα συνεχιστεί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τη στιγμή της σύντομης ομιλίας του, είχε δεξιά και αριστερά του συγγενείς των θυμάτων της πρωτοφανούς σφαγής στο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν στο Κονέκτικατ, όπου από τα πυρά ενός νεαρού άντρα, σκοτώθηκαν 20 παιδιά ηλικίας 6 και 7 ετών. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του προέδρου των ΗΠΑ πολλοί από τους γονείς των θυμάτων ήταν εμφανώς δακρυσμένοι.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ζητήσει πιο έντονα από ποτέ τη μεταρρύθμιση στην οπλοκατοχή μετά την πρωτοφανή σφαγή των μαθητών τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως η καταψήφιση του μέτρου είναι ένα σημαντικό πλήγμα στην ουσία της μεταρρύθμισης που προωθεί ο Ομπάμα εδώ και τέσσερις μήνες για την πάταξη της βίας με την χρήση όπλων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα