Ο Νίκος Μαζιώτης αρχηγός. Επεισόδια στην Ευελπίδων

Ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα άσκησε ο εισαγγελέας στους έξι κατηγορουμένους για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» και τους παρέπεμψε στην 19η τακτική ανακρίτρια, όπου απολογούνται αυτή την ώρα.

Ως αρχηγός της ομάδας φέρεται ο Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος παραπέμπεται με τις διατάξεις του νόμου ως «διευθύνων της οργάνωσης».

Τα κακουργήματα είναι τα εξής:: συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρες ανθρωποκτονιών από κοινού, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού, έκρηξη από κοινού και απόπειρα έκρηξης. Τα πλημμελήματα: διακεκριμένη περίπτωση φθοράς τελεσθείσα με έκρηξη, παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία και οπλοκατοχή.

Οι κατηγορίες αφορούν ενέργειες της οργάνωσης από το 1003 έως σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία περιλαμβάνονται απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, προσχέδια προκηρύξεων και ευρήματα της αστυνομίας στα σπίτια που έγιναν οι κατ’ οίκον έρευνες, όπως περούκες, διαρρηκτικά εργαλεία, φόρμες και αλλοιωτές φωνών.

Στο εισαγγελικό γραφείο κάποιοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες ενώ κάποιο άλλοι αρκέστηκαν να δηλώσουν «δεν έχω τίποτα να πω».

Στο μεταξύ, με έγγραφο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητείται να συγκληθεί ολομέλεια εφετών για να ανατεθεί και η υπόθεση αυτή σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Επεισόδια και συλλήψεις

Επεισόδια έγιναν πριν από λίγο στα δικαστήρια της Ευελπίδων, μεταξύ συγγενών και φίλων των έξι κατηγορουμένων και των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στο σημείο.

Η κατάσταση ήταν τεταμένη από νωρίς το πρωί, ωστόσο λίγο μετά τις 13:15, όταν οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν από το γραφείο του εισαγγελέα στον ανακριτή, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους επιχείρησαν να τους πλησιάσουν. Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε ρίψη δακρυγόνων.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο συλλήψεις. Μάλιστα, ο ένας εκ των συλληφθέντων μεταφέρεται στο νοσοκομείο, καθώς αισθάνεται δυσφορία.

Στον ανακριτή οι έξι

Στο γραφείο του ανακριτή οδηγήθηκαν πριν από λίγο οι έξι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Νωρίτερα είχαν οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Έξω από το κτίριο 16, όπου μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες, βρίσκονται συγκεντρωμένα περίπου 100 άτομα, φίλοι και συγγενείς τους, προκειμένου να τους συμπαρασταθούν. Φωνάζουν συνθήματα και ζητούν την απελευθέρωσή τους, ενώ ίδιοι κινούνται επιθετικά εναντίον των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ.

Επί τόπου βρίσκονται δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, καθώς η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, την ώρα της προσαγωγής, ορισμένα άτομα από το πλήθος επιχείρησαν να πλησιάσουν τους κατηγορουμένους, αλλά απωθήθηκαν από τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

Η πομπή των έξι τζιπ με τα φιμέ τζάμια, που συνοδεύονταν από περιπολικά και μοτοσικλετιστές, ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10:15 το πρωί από τη ΓΑΔΑ και έφτασε λίγα λεπτά αργότερα στην Ευελπίδων. Η μεταγωγή έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εικόνες παρόμοιες με εκείνες που ζήσαμε κατά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη».

Σε μία κούτα η δικογραφία

Ο εισαγγελέας έχει ήδη στα χέρια του μία κούτα που περιλαμβάνει τη δικογραφία για την υπόθεση. Αναμένεται να ασκήσει ποινικές διώξεις εις βάρος τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Στο μεταξύ, οι συνήγοροι υπεράσπισης δύο εκ των κατηγορουμένων (του Ευάγγελου Σταθόπουλου και του Κωνσταντίνου Γουρνά) καταγγέλλουν ότι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής χτύπησαν τους πελάτες τους.

Όπως αναφέρουν, δε, μόλις σήμερα τα ξημερώματα κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τους κατηγορουμένους και μάλιστα για πέντε λεπτά της ώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι συγγενείς των κατηγορουμένων καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί βιαιοπράγησαν εναντίον των δικών τους ανθρώπων, κατά την παραμονή τους στη ΓΑΔΑ. Μάλιστα, σημειώνουν ότι ενώ οι αστυνομικοί είχαν στη διάθεσή τους τα κλειδιά από τα σπίτια των συλληφθέντων, επέλεγαν να εισβάλουν στα διαμερίσματα με θεαματικό τρόπο, σπάζοντας τις πόρτες με βαριοπούλες.

Ειδικά στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Γουρνά, όπως αναφέρουν οι συγγενείς του, η έφοδος των κουκουλοφόρων αστυνομικών και η σύλληψή του έγινε παρουσία των δύο ανήλικων δίδυμων παιδιών του.

Το χτύπημα στον Επαναστατικό Αγώνα: Το προφίλ των 6

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα