Πιο κοντά στην αποκάλυψη!

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο των αρχαιολόγων στον τάφο της Αμφίπολης, καθώς οι ανασκαφείς αφαίρεσαν άλλες δύο σειρές λιθόπλινθων από τον τοίχο σφράγισης. Πλέον απομένει η απομάκρυνση μόλις τριών σειρών για να μάθουμε τι κρύβει το εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς μνημείου, που έχει συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά συνεχίζονται κανονικά από την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η επικεφαλής αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της έκαναν ακόμη ένα βήμα προς την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου, καθώς αφαίρεσαν άλλους δέκα λιθόπλινθους, που αποτελούσαν την έβδομη και όγδοη σειρά στη δομή του τοίχου σφράγισης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, υπολείπονται άλλες τρεις από τις συνολικά 11 σειρές λιθόπλινθων για να ολοκληρωθεί η αποδόμηση του τοίχου.

Λευκή νωπογραφία

Με την αφαίρεση των 10 λίθων αποκαλύφθηκε η συνέχεια της πρόσοψης της εισόδου του μνημείου, που φέρει διάκοσμο όμοιο με αυτόν των πλαϊνών τοίχων. Πρόκειται για εξαιρετικά επιμελημένη νωπογραφία λευκού χρώματος, η οποία μιμείται τον μαρμάρινο περίβολο. Ακόμη, αποκαλύπτονται σταδιακά οι μαρμάρινες παραστάδες του θυρώματος (δηλαδή τα μάρμαρα που πλαισιώνουν δεξιά και αριστερά την είσοδο), οι οποίες βρίσκονται κάτω από τα επίκρανα και επικαλύπτονται επίσης από λευκή νωπογραφία.

Η μερική αφαίρεση των χωμάτων που βρίσκονται πίσω από την είσοδο έφερε στο φως την πίσω πλευρά της εισόδου, η οποία είναι ιδιαίτερα επιμελημένη και αντίστοιχη με εκείνη της πρόσοψης. Πάνω στη νωπογραφία των επιστυλίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μαύρου, ενώ με τα ίδια χρώματα είναι επιζωγραφισμένες η πλαϊνή και πίσω όψη των ιωνικών επικράνων των παραστάδων, που επικαλύπτονται από νωπογραφία.

Τέλος, έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται και οι πλαϊνοί τοίχοι του προθαλάμου του τάφου, οι οποίοι είναι επενδυμένοι με μάρμαρο Θάσου και κοσμούνται στο ανώτερο μέρος τους με ιωνικό επιστύλιο, όπου σώζονται ίχνη επίσης μαύρου και κόκκινου χρώματος. Μόλις ο διάκοσμος έρχεται στο φως, ειδικοί πραγματοποιούν επεμβάσεις συντήρησης και στερέωσής του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα